67.000 handtekeningen voor vleestaks

attachment-001_food-image-1489473

Stichting Varkens in Nood overhandigde donderdag 67.000 handtekeningen aan staatssecretaris van Dam. De ondertekenaars pleiten voor een vleestaks.

Dat meldt Boerderij Vandaag. Varkens in Nood vraagt om verandering in de varkenshouderij en pleit al veel langer voor een accijns op vlees.

Minder betaalbaar

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) spreekt in een reactie op de petitie van een heilloze weg, zoals ieder voorstel voor een vleestaks, omdat een belasting op vlees dit voor groepen consumenten minder betaalbaar zal maken. Ook draagt zo’n invoering volgens de COV niet bij aan het verduurzamen van de varkenssector.

Europees niveau

Staatssecretaris Van Dam vraagt komende week op Europees niveau samen met Duitsland en Denemarken wel aandacht voor dierenwelzijn, aldus het ministerie in een reactie. Verder zou de staatssecretaris aan Baaij hebben gezegd dat varkenshouders van nature goed willen omgaan met varkens, maar extra welzijnsmaatregelen wel door de consument betaald moeten worden en de sector niet moet stilzitten en initiatieven moet nemen.

Misstanden

Stichting Varkens in Nood kwam in oktober al met een rapport waarin naar het idee van de stichting 120 misstanden staan beschreven in de Nederlandse varkenshouderij. Ondanks dat er de afgelopen twee decennia wel enige vooruitgang is geboekt, gaat het vaak niet goed, aldus Varkens in Nood dat in het rapport pleitte voor een vleestaks.

NVV

Varkenshoudersbond NVV liet geen spaan heel van het rapport van de actiegroep. ‘Varkens in Nood gooit ook nu weer tientallen, soms jaren oude, binnen- en buitenlandse rapporten op één hoop en vertaalt deze één op één naar onze varkenshouderij anno 2015,′ aldus de NVV. De NVV betreurde de zoveelste poging van Varkens in Nood om ‘onze individuele boeren te beschuldigen van het massaal overtreden van de regels en het onachtzaam omgaan met hun dieren’. En tenslotte: ‘De enigen die op dit moment lijden onder lage prijzen en hoge kostprijzen, zijn de boeren zelf.’

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Berichtgeving over slachthuizen ongenuanceerd

Berichtgeving over slachthuizen ongenuanceerd

Afgelopen week verschenen in de media verschillende berichten over vermeende misstanden in slachthuizen in 2021. “Het is oud nieuws”, reageert Dé van Riet, woordvoerder van Centrale Organisatie voor de Vleessector. “Het is destijds al ruimschoots in het nieuws geweest." Hij noemt de berichtgeving uit de context en ongenuanceerd.

COV tekent protest aan tegen maximum temperatuur Veetransport

COV tekent protest aan tegen maximum temperatuur Veetransport

Minister Adema wil de maximum temperatuur voor veetransport vastleggen op 30 graden Celsius of lager. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het hier niet mee eens en tekent samen met de brancheorganisaties in veetransport, de (pluim)veehouderij en de varkenshouderij (POV) protest aan.

Minder vleesaanbiedingen in de supermarkt

Minder vleesaanbiedingen in de supermarkt

In 2022 hadden supermarkten minder vlees in de aanbieding. Een vermindering van 6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit de foldermonitor van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.