67.000 handtekeningen voor vleestaks

attachment-001_food-image-1489473

Stichting Varkens in Nood overhandigde donderdag 67.000 handtekeningen aan staatssecretaris van Dam. De ondertekenaars pleiten voor een vleestaks.

Dat meldt Boerderij Vandaag. Varkens in Nood vraagt om verandering in de varkenshouderij en pleit al veel langer voor een accijns op vlees.

Minder betaalbaar

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) spreekt in een reactie op de petitie van een heilloze weg, zoals ieder voorstel voor een vleestaks, omdat een belasting op vlees dit voor groepen consumenten minder betaalbaar zal maken. Ook draagt zo’n invoering volgens de COV niet bij aan het verduurzamen van de varkenssector.

Europees niveau

Staatssecretaris Van Dam vraagt komende week op Europees niveau samen met Duitsland en Denemarken wel aandacht voor dierenwelzijn, aldus het ministerie in een reactie. Verder zou de staatssecretaris aan Baaij hebben gezegd dat varkenshouders van nature goed willen omgaan met varkens, maar extra welzijnsmaatregelen wel door de consument betaald moeten worden en de sector niet moet stilzitten en initiatieven moet nemen.

Misstanden

Stichting Varkens in Nood kwam in oktober al met een rapport waarin naar het idee van de stichting 120 misstanden staan beschreven in de Nederlandse varkenshouderij. Ondanks dat er de afgelopen twee decennia wel enige vooruitgang is geboekt, gaat het vaak niet goed, aldus Varkens in Nood dat in het rapport pleitte voor een vleestaks.

NVV

Varkenshoudersbond NVV liet geen spaan heel van het rapport van de actiegroep. ‘Varkens in Nood gooit ook nu weer tientallen, soms jaren oude, binnen- en buitenlandse rapporten op één hoop en vertaalt deze één op één naar onze varkenshouderij anno 2015,′ aldus de NVV. De NVV betreurde de zoveelste poging van Varkens in Nood om ‘onze individuele boeren te beschuldigen van het massaal overtreden van de regels en het onachtzaam omgaan met hun dieren’. En tenslotte: ‘De enigen die op dit moment lijden onder lage prijzen en hoge kostprijzen, zijn de boeren zelf.’

Lees ook
COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

Vanaf 1 januari verhoogt het kabinet de NVWA-tarieven voor de landbouwsector. Van 100 naar 130 miljoen euro. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het niet eens met deze nieuwe tarieven en stuurt het onderstaande persbericht met de titel ‘Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven’.

Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Tijdens het jaarlijkse COV Meat Café op 3 november spraken vijftig genodigden uit agri en food over de ideale eiwitbalans. De debatteerden over vragen als: Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rol speelt de prijs bij de consument? Kun je vlees en vervangers wel met elkaar vergelijken?

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.