31 procent niet bang voor hamburger rosé

hamburger

31 procent van de Nederlanders is het oneens met de stelling dat je van een hamburger die van binnen nog rosé is, ziek kunt worden. Onterecht, zegt het Voedingscentrum wil waarschuwen voor de verhoogde kans op een voedselinfectie.

Kun je ziek worden als je een hamburger rosé eet? 31 procent van de Nederlanders denkt van niet. Dat is een probleem, zegt het Voedingscentrum, dat onderzoek liet doen onder 1059 Nederlanders. ‘Een hamburger kun je niet half rauw of rosé eten, het is niet hetzelfde als een biefstuk’, zegt Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum. ‘Een hamburger is gemalen vlees, vaak van rund- of varkensvlees. En in alle soorten gemalen vers vlees, zoals bijvoorbeeld worstjes en slavinken, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen.’

Van der Vossen waarschuwt mensen die buiten de deur een hamburger bestellen. ‘Loop in een restaurant niet in de valkuil als een ober vraagt of je je hamburger medium of rood wil. Bestel je burger well done of doorbakken. Alleen bij biefstuk zou je die vraag mogen krijgen.’

Kip

Dat het eten van niet goed gegaarde kip slecht is, dat weten de meeste mensen wel, zo blijkt verder uit het onderzoek. Op de tweede plaats staat varken. Daarna volgt lamsvlees en als laatste rundvlees. ‘Bij kip weten mensen dat je het moet doorbakken, vanwege salmonella’, verklaart van der Vossen. ‘Daar hebben jarenlange campagnes, salmonella-uitbraken en waarschuwingen op etiketten wel voor gezorgd. Het risico bij rundvlees is echter hetzelfde. Bij een half rauwe hamburger loop je evenveel risico als bij een niet goed doorbakken kipfiletje.’

Ziek

Volgens het RIVM lopen naar schatting elk jaar 107.000 mensen een voedselinfectie op door rund- of schapenvlees. Dit is net zoveel als voor kip en varkensvlees samen. Van kip worden naar schatting 61.000 mensen elk jaar ziek. Van varkensvlees 45.000. En dit terwijl kip- en varkensvlees veel meer gegeten wordt dan rund- en schapenvlees.

Lees ook
Ter Marsch & Co maakt beste burger Benelux

Ter Marsch & Co maakt beste burger Benelux

Ter Marsh & Co is voor de tweede keer op rij de beste in de Best Burger Benelux Battle 2021. Het Boetiek burgerrestaurant won deze wedstrijd in de categorie 'Meat Based' met de Mexicaans geïnspireerde 'The Holy Moly hamburger'. De categorie Plant based werd gewonnen door Eetcafé San Blas.

Ovenschotel  met kippendijen

Ovenschotel met kippendijen

Hans de Goeij is eigenaar van Traiteurslagerij de Goeij in Vianen. Sinds 2020 is hij branche erkende meesterslager. Naast verse vleesspecialiteiten, ambachtelijke vleeswaren en worst uit eigen worstmakerij verkoopt De Goeij verse maaltijden uit eigen keuken, zoals deze eenvoudig te bereiden ovenschotel met kippendijen. Je kan de schotel in eenpersoonsporties...

Best Burger Benelux competitie tijdens BBB Maastricht

Best Burger Benelux competitie tijdens BBB Maastricht

Voor de tweede keer gaat BBB Maastricht samen met LA Streetfood op zoek naar de beste burger van de Benelux. Tien hamburgertitanen gaan op dinsdag 12 oktober 2021 de strijd met elkaar aan tijdens de Best Burger Benelux Battle. Er zijn twee categorieën: Meat Based en Plant Based.