270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten
Het kabinet wil dat de Nederlandse industrie gaat verduurzamen en trekt daarvoor 270 miljoen uit. Bedrijven en instellingen die innoveren of investeren in de vermindering van CO2-uitstoot kunnen gebruikt maken van verschillende subsidies die dit voorjaar open gaan.
“We willen in Nederland naar een sterke en duurzame industrie”, zegt Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. “Om die verduurzamingsslag te maken, moeten we blijven innoveren en investeren in innovatieve technologie. Daar zijn we in Nederland ook heel goed in, en dat moet ook zo blijven. Met deze subsidies hopen we het het aantrekkelijker en makkelijker te maken voor bedrijven om nieuwe dingen te bedenken en daar geld in te blijven investeren.
Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)
De eerste subsidie is de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Hiervoor stelt het kabinet € 74 miljoen beschikbaar. Deze regeling ondersteunt bedrijven en kennisinstellingen in het uitvoeren van innovatieve pilot- en demonstratieprojecten die leiden tot CO2-reductie in 2030. De projecten moeten bijdragen aan een CO2-vrij elektriciteitssysteem, een aardgasvrije gebouwde omgeving of een klimaatneutrale en circulaire industrie. DEI+ staat open van 15 maart 2023 tot en met 31 augustus 2023.
Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)
Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) is de tweede subsidie. Hiervoor is € 138 miljoen beschikbaar. VEKI kan aangevraagd worden voor CO2-besparende maatregelen waarvan de werking is bewezen. Deze maatregelen zijn vaak nog niet rendabel, hebben een hoge terugverdientijd of extra ondersteuning nodig. Deze investeringen dragen bij aan het verduurzamen van de industrie. Bedrijven en instellingen kunnen deze regeling aanvragen van 15 maart 2023 tot en met 9 januari 2024.
Hernieuwbare Energieregeling (HER+) en tenders voor de Topsector Energie (TSE)
En tot slot stelt het kabinet nog een aantal andere regelingen open waaronder de Hernieuwbare Energieregeling (HER+) en tenders voor de Topsector Energie (TSE). Deze regelingen moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat de energietransitie betaalbaarder wordt en innovaties in de industrie op het gebied van circulaire economie worden gestimuleerd.
Meer informatie over deze en andere subsidies is te vinden op de website van RVO.
Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Minder EU-subsidie voor promotie vlees in 2022
Europa gaf in 2022 minder subsidie aan vleesreclames. Europese Commissie minderde de steun voor de promotie van vlees met zo’n 14 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht.
Vleessector reageert op verbod vleesreclame bij bushaltes in Noord-Holland
Geen reclame voor vlees, vis en fossiele brandstoffen meer bij bushokjes in Noord-Holland. Dat is besloten door de Provinciale Staten van Noord-Holland. Organisaties uit de vleessector zijn het niet eens met dit verbod. Nederland Vleesland en LTO Noord vinden dit geen zaak voor regionale politici en wijzen op de gezonde eigenschappen van vlees en de...
Duurzaamheid staat centraal op Horecava
Horecava, de vakbeurs voor de horecabranche in Nederland, gaat vandaag van start in Amsterdam RAI. Eén van de belangrijkste thema’s tijdens de beurs van dit jaar is duurzaamheid. Steeds meer horecaondernemers zijn bewust bezig met groen ondernemen en het tegengaan van voedselverspilling. Onderwerpen zoals eten zonder verspilling, groene innovaties en...