12 beste keurmerken volgens Milieu Centraal

keurmerken_12 topkeurmerken Milieu Centraal

Milieu Centraal heeft de 12 beste keurmerken opgenomen in de Keurmerkenwijzer om consumenten te helpen om duurzamer boodschappen te doen. Naast oude bekenden als MSC, Beter Leven en EU-biologisch doen nieuwkomers zoals Sustainable Rice Platform (SRP) voor rijst, Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) voor palmolie en Climate Neutral Certified voor klimaat hun intrede.

Steeds meer consumenten stellen kritische vragen over keurmerken op voedingsmiddelen. Consumenten weten vaak niet welke claims op de verpakking te vertrouwen zijn. De Keurmerkenwijzer laat zien waar keurmerken voor staan. De meest betrouwbare en ambitieuze keurmerken krijgen het predicaat ‘topkeurmerk.

Duurzaam en gezond

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is subsidieverlener voor dit onderzoek. Minister Henk Staghouwer: “Voor mij is het belangrijk dat consumenten eenvoudig de juiste duurzame en gezonde keuzes kunnen maken. Dus een pluim naar de topkeurmerken die daarbij helpen door ambitieus en transparant te zijn op aspecten als dierenwelzijn en milieu. Voor consumenten is de informatie nuttig als zij boodschappen doen, bedrijven kunnen de informatie gebruiken voor de keuzes die zij maken als producent, inkoper of verkoper van voedsel. Dit draagt bij aan een duurzaam voedselsysteem.”

Topkeurmerken

“Van koffie tot chocolade, van zuivel tot vis, en van groente tot eieren, voor bijna alle boodschappen is een topkeurmerk te vinden,” zegt Paulien van der Geest, expert duurzaam voedsel bij Milieu Centraal. “Let bij de aankoop van voedingsmiddelen op dat je een product met topkeurmerk kiest. Wat topkeurmerken zijn kun je zien op keurmerkenwijzer.nl.”

Klimaatimpact van voeding

Dit jaar introduceert Milieu Centraal voor de klimaatimpact van voeding het label topkeurmerk klimaat. Er zijn keurmerken die zich specifiek op verlaging van klimaatimpact van voeding richten. Gezien de urgentie van de klimaatcrisis laat Milieu Centraal consumenten op keurmerkenwijzer.nl met een speciaal label zien welk keurmerk hierin heel ambitieus is. Van der Geest: “Het zou helemaal mooi zijn als er één topkeurmerk zou komen dat op alle vlakken duurzaam is. Een keurmerk dat top is op zowel klimaat, milieu, dierenwelzijn als eerlijke handel.”

De 12 topkeurmerken volgens Milieu Centraal:

 • ASC voor kweekvis
 • Beter Leven Keurmerk (2 en 3 sterren) voor zuivel, eieren en vlees
 • Demeter voor bio-dynamische producten
 • EKO voor biologische producten
 • EU-biologisch voor biologische producten
 • Fairtrade voor tropische producten
 • MSC voor wilde vis
 • On the way to PlanetProof voor zuivel, eieren, groente en fruit
 • Rainforest Alliance (inclusief UTZ) voor tropische producten
 • Roundtable On Sustainable Palm Oil (RSPO) voor palmolie
 • Sustainable Rice Platform (SRP) voor rijst
 • Climate Neutral Certified (speciaal voor klimaatimpact van voeding)

Beoordeling voedingskeurmerken

Milieu Centraal baseert zich voor de beoordelingen van keurmerken op informatie die publiekelijk online beschikbaar is. Per productgroep worden alle voedingskeurmerken langs dezelfde lat gelegd, ten aanzien van hun betrouwbaarheid, transparantie en ambitie op de duurzaamheidsaspecten milieu, dierenwelzijn en mens & werk. Inspanningen voor het klimaat vallen in de Keurmerkenwijzer onder milieu. De scores voor individuele beeldmerken zijn relatief ten opzichte van de scores voor andere beeldmerken binnen één productgroep. Op die manier kunnen beeldmerken binnen een groep gemakkelijk vergeleken worden (benchmark). Beeldmerken worden altijd door twee onderzoekers van Milieu Centraal beoordeeld. Voor voedingsbeeldmerken doet een expertgroep nog een extra toetsing.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook

Omzet voeding met keurmerk in 4 jaar verdubbeld

In 2018 is de verkoop in supermarkten van voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid met 16 procent gestegen. In vier jaar tijd is de omzet in supermarkten meer dan verdubbeld.De groei van bijna €600 miljoen in 2018 blijkt uit de meest recente Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI. De markt van producten met keurmerk groeit ermee veel sterker dan de totale markt (+3,5% in 2018). Het aandeel is inmiddels opgelopen tot 17 procent. De Nederlandse consument koopt volgens het onderzoeksbureau steeds vaker voeding met een herkenbaar keurmerk en daarmee een geborgde...

Duurzaamheid: Nieuwe top 10 voedselkeurmerken bekend

Milieu Centraal heeft een nieuwe beoordeling van duurzame voedselkeurmerken uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de teller inmiddels op bijna honderd duurzaamheidslogo’s voor voeding, maar slechts tien keurmerken zijn topkeurmerken.Er komen nog steeds nieuwe duurzaamheidslogo’s voor voeding op de markt. Dat blijkt uit de nieuwe beoordeling van voedselkeurmerken, uitgevoerd door Milieu Centraal. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg Milieu Centraal om alle keurmerken en bedrijfslogo’s langs de meetlat te leggen. De teller van duurzaamheidslogo’s staat bijna op honderd, maar slechts...

Ambachtelijke, biologische droge worst van Phelines

De droge worsten van Phelines zijn het nieuwste streekproduct van Limburg. Ze worden 26 november gelanceerd bij Kasteelhoeve Obbicht.Phelines is een nieuw, ambachtelijk merk droge worst van hoge kwaliteit. Familietraditie, vakmanschap en passie komen samen in deze worst. Gezond en passend in de trend van biologisch en eerlijk food voor de moderne consument. De droge worsten, gemaakt met niets anders dan de beste ingrediënten en passie, zijn authentiek en puur. Vanwege hun volle smaak zijn ze een echte traktatie die iedereen graag deelt met familie en vrienden. Samenwerking met biologische boeren...