nieuws

Het eerste Vegan Taste Lab op Gastvrij Rotterdam

Marktberichten 269

Voor het eerst krijgt de plantaardige keuken een prominente plek op één van de grootste horecabeurzen van Nederland, Gastvrij Rotterdam. Vanaf vandaag tot en met 25 september programmeert ProVeg er kookdemonstraties en tastings. Ook krijgen food-professionals tips over het veganizen van hun aanbod bij het ProVeg Kenniscentrum.

Het eerste Vegan Taste Lab op Gastvrij Rotterdam
Vegan worst van seitan. Foto: ProVeg

In het ProVeg Kenniscentrum delen professionals zoals Pablo Moleman (Manager Food Industry & Foodservice bij ProVeg Nederland) en Martine van Haperen (Vegetus & consultant bij ProVeg Nederland) hun vakkennis over de beweging naar meer plantaardig eten met de drie V’s: Vervangen, Verminderen en Variëren.

Binnen de Vegan Taste Lab laat ProVeg Nederland de horeca professional gratis proeven van plantaardige producten die een makkelijke vervanging zijn voor dierlijke basisproducten. Ook worden horeca ondernemers uitgedaagd om hun menukaart vegan-proof te maken aan de hand van een eenvoudige checklist.

Rendang van jackfruit

ProVeg stelde een gevarieerd programma samen om bezoekers op Gastvrij Rotterdam alle aspecten van de plantaardige keuken te laten proeven. Zo verlegt Adam Bélibel van bakkerij Epicurieus de grenzen van de patisserie. Hij laat zien dat het nieuwe bakkenprima kan zonder ei en zuivel.

Ook gaan drie chefs aan de slag met basisproducten waar nog maar weinig restaurants gebruik van maken. De Seitan Chefs tonen hoe je het populaire gerecht rendang maakt van jackfruit. Chefkok Alexander Lasatira laat zien hoe je van nieuwe plantaardige basisproducten, zoals de Pulled Oats van Gold&Green, in een handomdraai een smaakvolle basis voor een plantaardig gerecht maakt. Ook gaat Martine van Haperen, chef en voedingsconsulent, aan de slag met de veelzijdigheid van seitan.

Plantaardige kaas

Brad Vanstone richtte het succesvolle Plant Based Cheese Amsterdam op en gaat ook tijdens Gastvrij Rotterdam geen uitdaging uit de weg. Daar laat hij zien hoe je zelf een plantaardige kaasfondue op tafel zet. ‘Veel vegetarische opties in de horeca nemen nu nog kaas als basis. Dit is een gemiste kans en kan zoveel creatiever’, vindt Pablo Moleman. ‘Gelukkig vindt er veel innovatie plaats en is de markt voor plantaardige kazen in opmars, zowel internationaal als nationaal.’

Gelukkig zien ook steeds meer cateringbedrijven de waarde in van een meer plantaardig aanbod. Cateringbedrijf Grand Catering heeft in samenwerking met chef-kok Friedjof Kempenaar een veganistisch label opgezet: Vedge by Friedjof Kempenaar. Hij laat belangstellenden tijdens Gastvrij Rotterdam kennismaken met een culinair hoogstandje.

ProVeg

ProVeg Nederland zet zich ook buiten Gastvrij Rotterdam in om grootkeukens en chefs te ondersteunen bij het verduurzamen van hun menu. Eerder werkte ProVeg onder andere samen met Accenture en Radboud Universiteit bij het veganizen van de bedrijfskantine. Ook gaven de consultants van ProVeg workshops aan de chefs van het ministerie van Defensie, UVW en bij diverse gemeenten.

Reageer op dit artikel