nieuws

De Groene Weg verwerkt 100.000e biologische varken

Marktberichten 776

De Groene Weg, de dochteronderneming van Vion die zich exclusief toelegt op de inkoop, productie en verwaarding van biologisch vlees, is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dinsdag 11 december bereikt De Groene Weg een mijlpaal: in Groenlo wordt het 100.000e biologische varken verwerkt. Het is voor het eerst dat De Groene Weg dit aantal in één jaar bereikt.

De Groene Weg verwerkt 100.000e biologische varken
Allard Bakker, general manager van De Groene Weg, bij het 100.000e geslachte varken. Foto's: De Groene Weg

De Groene Weg is marktleider in biologisch vlees in Nederland. Tijdens de viering van haar 35-jarige bestaan in 2016 sprak De Groene Weg de verwachting uit om vóór 2020 per jaar 100.000 biologische varkens te slachten in de gespecialiseerde slachterij van Vion in Groenlo. Deze ambitie is ruim voor 2020 gerealiseerd.

Groeiende vraag naar biologisch

De afgelopen 15 jaar is de biologische sector wereldwijd enorm gegroeid. De sector blijft naar verwachting ook de komende jaren groeien. In Nederland is de afzet van biologische voeding de afgelopen 5 jaar gemiddeld met 7 procent per jaar gestegen. ‘Biologisch past heel goed bij actuele trends als gezonde voeding, dierenwelzijn en milieu’, zegt Allard Bakker, general manager van De Groene Weg. ‘Dat biedt zeker ook kansen voor de biologische varkensvleesketen. De groei binnen de varkensvleesmarkt gaat in Nederland soms sneller en soms wat langzamer, zoals inherent is aan een kleinere markt. Het kost tijd om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. We zien zeker mogelijkheden om in deze fluctuerende markt de positie van biologisch vlees verder uit te bouwen.’

Onderscheid creëren

Om dit te realiseren, zet De Groene Weg in op een optimale verwaarding van het vlees, dat met veel zorg door de bijna 100 leveranciers wordt geproduceerd. Bakker: ‘De komende tijd investeren we in de ontwikkeling van ons assortiment en willen we ons meer onderscheiden in de markt. Dit onderscheid creëren we vanuit onze unieke invulling van het EKO-keurmerk en de EKO-code. Goede samenwerking in de keten is daarbij essentieel.’

EKO-keurmerk en EKO-code

Sinds 1 januari 2018 geeft De Groene Weg – via de EKO-code – samen met haar leveranciers invulling aan de twaalf themagebieden binnen het EKO-keurmerk. Hierbij stellen de leveranciers zich jaarlijks minimaal twee doelstellingen. Dit zorgt voor verdere verduurzaming van de biologische varkensvleesketen van De Groene Weg. Met ingang van het nieuwe jaar wordt dit EKO-keurmerk actief gecommuniceerd in de twaalf slagerijen van De Groene Weg in Nederland. Dit wordt onder andere gedaan door vermelding van het keurmerk op verpakkingsmaterialen en andere uitingen in de slagerijen.

De Groene Weg

De Groene Weg is een dochteronderneming van Vion Food Group. Met 12 slagerijen in Nederland en afzet naar diverse grote retailketens, is het bedrijf ruimschoots marktleider in de biologische vleessector in Nederland. De Groene Weg exporteert een deel van haar productie en heeft bijvoorbeeld in Duitsland een sterke positie. De onderneming ziet goede mogelijkheden om de afzet binnen Nederland en daarbuiten verder te verbreden.

Reageer op dit artikel