nieuws

Varkens in Nood klaagt Dirk aan

Marktberichten 37

De Stichting Varkens in Nood klaagt Dirk van den Broek aan. Volgens de organisatie doet de supermarktketen veel te weinig ten bate van de levenskwaliteit van varkens.

Varkens in Nood klaagt Dirk aan
Varkens in Nood dient klacht in tegen vlees.nl.

Dat meldt de NOS. Varkens in Nood neemt het Dirk vooral kwalijk dat supermarkten in 2011 aankondigden over te stappen op vlees met het Beter Leven Keurmerk, zo vertelt directeur Hans Baaij van de actiegroep tegen de publieke omroep. ‘De ene supermarkt is daar nu verder mee dan de andere. Dirk bevindt zich in de middenmoot, maar lijkt geen verdere actie te ondernemen.’

Bijna helft vlees Dirk heeft al keurmerk

Varkens in Nood meldt op basis van eigen tellingen dat 46 procent van het Dirk-vlees over tenminste één ster beschikt. Dit is echter volgens de actiegroep onvoldoende, wat wordt geïllustreerd door een lijst met misstanden waar supermarkten iets aan kunnen doen. Baaij: ‘Supermarkten kunnen invloed uitoefenen op de verbetering van zaken als waterkwaliteit, veevoerkwaliteit en de ruimte in stallen.’

Uniek proces namens dieren

Varkens in Nood spant de procedure aan namens dieren, wat volgens de organisatie uniek is. ‘In veel landen is dat niet mogelijk. Wij maken gebruik van dezelfde optie als de stichting Urgenda toen die procedeerde namens het klimaat’, aldus Baaij.

Eerder aangekondigde actie

In februari kondigde de actiegroep al aan van plan te zijn een zaak te beginnen tegen Dirk en Jumbo, als zij niet meer actie zouden ondernemen. ‘Jumbo is daar inmiddels wel mee bezig. Dirk is halsstarrig. Dus vandaar dat we de daadwerkelijke dagvaarding alleen aan het adres van Dirk hebben laten optekenen.’

Dirk voldoet aan wettelijke normen

Volgens Dirk zijn er geen aanwijzingen dat het varkensvlees dat bij de winkels wordt verkocht niet voldoet aan de wettelijke normen. Ook stelt Dirk dat waakhond NVWA intensief toezicht houdt op die wet, zo meldt de NOS.

Dirk wil concrete feiten van Varkens in Nood

Dirk stelt bovendien ook dat het de Stichting Varkens in Nood verschillende keren heeft gevraagd om aan te geven welke producten die bij Dirk worden verkocht niet voldoen aan de wettelijke normen, zodat hierop kan worden ingegrepen. Op die manier kunnen overtredingen van de wet ook bij de NVWA worden gemeld.

Eerste zitting op 27 juli

Dirk ontving echter nooit concreet antwoord van de actiegroep, omdat zij dit niet nodig vonden. De eerste formele zitting in de zaak tussen Varkens in Nood en Dirk van den Broek is op 27 juli.

Reageer op dit artikel