nieuws

Voeding stuwt consumentenbesteding

Marktberichten

Consumenten hebben in januari een fractie meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voeding is een van de stuwende krachten achter de stijging.

Voeding stuwt consumentenbesteding
Archief Vleesmagazine

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De consumentenbestedingen dikten in de eerste maand van het jaar met 0,3 procent aan. Dat is de laagste stijging na oktober 2014. Er werd onder meer minder gas verbruikt vanwege het zachte weer en er werden minder auto’s verkocht dan een jaar eerder. Wel werd er opnieuw meer uitgegeven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten, maar naast auto’s werden er ook minder huishoudelijke artikelen en kleding gekocht.

Voeding
Aan voeding en genotmiddelen werd 1 procent meer uitgegeven. Ook werd er bijna 1 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, merkte het statistiekbureau op. Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in maart ongunstiger dan in februari en januari.

Reageer op dit artikel