nieuws

Restvlees centraal bij Marel

Marktberichten

Het symposium over de verwaarding van restvlees, georganiseerd door Marel, sloot aan bij de behoefte van klanten. Zo`n vijftig deelnemers afkomstig van pluimveeslachterijen, pluimveeverwerkers en verdere verwerkers uit Benelux en Duitsland waren 26 september aanwezig.

Restvlees centraal bij Marel

Naast de presentatie van salesmanager Guus Heijnen van Marel, over de toepassing van de verschillende restvleessoorten (afkomstig van kipdelen en -karkassen) in eindproducten, bleken ook de presentaties van de externe sprekers interessant voor de doelgroep. De heer Beuger van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit sprak over de Europese wetgeving aangaande MSM vlees (Mechanically Separated Meat) en de handhaving daarvan in Nederland. Er volgde een toelichting op de verschillende soorten restvlees (punt 3 en punt 4 in de Europese Verordening) en de toepassing daarvan in vleesbereidingen en industriële vleesproducten.

Prof Dr. Koolmees van de Universiteit Utrecht verzorgde een presentatie over de verschillende meetmethodes van de vleeskwaliteit. Koolmees suggereerde dat als je gehakt, vlees kunt noemen, dat ook geldt voor vlees dat onder lage druk is verkregen. Om het geheel te illustreren werden de verschillende restvleeswinningssystemen getoond. Er werden zowel lineaire als roterende technieken toegepast voor de verwerking van o.a. leghennen, borstkappen en bovenruggen.

Een verslag van de bijeenkomst met foto’s is terug te vinden in een van de komende nummers van Vleesmagazine.

Reageer op dit artikel