nieuws

Duurzaam koelsysteem voor slachterij T.Boer

Marktberichten

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL – Kalverslachterij T. Boer & zn in Nieuwerkerk aan den IJssel beschikt sinds deze week over een innovatief en duurzaam koelsysteem.

Duurzaam koelsysteem voor slachterij T.Boer

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL – Kalverslachterij T. Boer & zn in Nieuwerkerk aan den IJssel beschikt sinds deze week over een innovatief en duurzaam koelsysteem.

Op advies van Royal Haskoning heeft Boer het toekomstige verbod op het koudemiddel R22 aangegrepen om het koelproces en de installaties te verbeteren. Kalverslachterij Boer ging begin 2009 op zoek naar een alternatief voor het koudemiddel R22. Het middel tast de ozonlaag aan en levert een grote bijdrage aan het broeikaseffect. Reden voor de Europese Commissie om het middel vanaf 2015 definitief te verbieden.

Slachtproces

Royal Haskoning werd door Boer benaderd om het gehele overgangsproces te begeleiden. Een grote uitdaging omdat het slachtproces ongestoord moest blijven doorlopen. Volgens bedrijfsleider Ton de Jong van Boer waren de meeste bestaande koelinstallaties aan het einde van hun levensduur. `Daarom hebben we meteen gekeken naar mogelijkheden om het koelproces te optimaliseren. Maar eerst hebben we met Royal Haskoning een analyse gemaakt van de voor- en nadelen van alternatieve koudemiddelen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een vernieuwend middel dat het milieu niet belast’, aldus De Jong.

Tegelijkertijd heeft het bedrijf een warmtewisselaar geïnstalleerd, waarmee het warmte uit het koelproces kan hergebruiken. De Jong: `Deze aanpak past goed in de duurzame bedrijfsvoering die wij nastreven.’

 

Reageer op dit artikel