nieuws

Lavans als eerste wasserij ISO 22000 gecertificeerd

Industrienieuws 248

Lavans heeft als eerste wasserij voor bedrijfskleding in Nederland het ISO 22000 certificaat behaald. Met deze unieke certificering voor de vernieuwde high-care wasserij sluit het bedrijf uit Helmond maximaal aan bij de hygiëne-eisen in de voedingsmiddelenindustrie.

Lavans als eerste wasserij ISO 22000 gecertificeerd
De gecertificeerde wasserij van Lavans.

In de wasserijsector is RABC (Risk Analysis and Biocontamination Control) de geldende hygiënenorm, maar Lavans besloot vorig jaar een stap verder gaan. ‘Uiteraard voldoet onze high-care wasserij aan RABC en meer dan dat, maar we wilden met onze proceseisen helemaal aansluiten bij de voedingsindustrie’, aldus Lavans-directeur Michel Heerkens. ‘De certificatie voor ISO 22000 betekent dat we werken met dezelfde hygiëne-eisen en hygiënemaatregelen als voedselverwerkende bedrijven. Zo kunnen we op gelijkwaardig niveau praten over voedselveiligheid en het voorkomen van contaminatie.’

Vernieuwde high-care wasserij

Om ISO 22000 te behalen, heeft Lavans de eigen high-care wasserij vernieuwd en uitgebreid van 100 naar 300 vierkante meter. Hiermee heeft de high-care wasserij, waar alleen foodkleding wordt onderhouden, weer voldoende capaciteit om de 30.000 foodkledingstukken per week te verwerken. Daarnaast is het wasproces voortaan hygiënischer en duurzamer dan voorheen en is het logistieke proces verder geoptimaliseerd. Ook zijn de medewerkers opnieuw getraind in persoonlijke hygiëne.

‘Zo dicht mogelijk bij FSSC 22000’

De wasserij voor bedrijfskleding heeft zelfs de technische standaard ISO/TS 22002-1 voor voedselgerelateerde bedrijven meegenomen in het certificeringsproces. ‘In combinatie met ISO 22000 en enkele aanvullende eisen komen we hiermee zo dicht mogelijk bij FSSC 22000, die alleen voor de voedingsindustrie is bestemd’, aldus Margriet Heling van MGM Heling Kwaliteitsadvies en Training. Als extern kwaliteitsadviseur was Heling medeverantwoordelijk voor de behaalde ISO 22000 certificering door Lavans. ‘Deze norm vraagt van voedingsmiddelenbedrijven dat medewerkers schone bedrijfskleding dragen. Gelukkig beseffen de meeste kwaliteitsmanagers dat bedrijfskleding een rol speelt bij de borging van voedselveiligheid. Het laatste wat je wilt als bedrijf is dat vieze kleding een product besmet.’

 

Reageer op dit artikel