nieuws

Extra controle veetransport verlengd tot en met zondag 28 juli

Industrienieuws 259

De NVWA heeft het ‘Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen’ met drie dagen verlengd tot en met zondag. Aanleiding zijn de verwachte aanhoudende hoge temperaturen.

Extra controle veetransport verlengd tot en met zondag 28 juli
Foto: NVWA

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voeren extra controles uit om te zien of veehouders zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Ook worden veetransporteurs extra gecontroleerd.

Geen vervoer boven 35 graden

De veesector heeft afspraken gemaakt dat dieren niet mogen worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden. ‘Deze norm in het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen geldt bij aanvang en onderweg en is dus niet afhankelijk van de temperatuur bij het KNMI in De Bilt. Bedrijven moeten hier tijdens warme dagen dus extra aandacht voor hebben bij het plannen van veetransporten’, aldus de NVWA.

Aangepaste slachttijden

Het dierentransport bestaat vooral uit de gang van de boerderij naar het slachthuis. Om tijdens het transport en tijdens het wachten in de vrachtwagen bij het slachthuis de heetste periode van de dag en temperaturen boven de 35 graden te vermijden, passen veel slachthuizen hun slachttijden aan.

Keuring door NVWA

De NVWA faciliteert dat door zo veel mogelijk de tijden voor de keuring van de levende dieren vóór de slacht te verschuiven naar de vroege ochtend of eventueel zaterdag.

Lees ook dit artikel van eerder deze week

NVWA controleert extra op dierenwelzijn bij hoge temperaturen

Reageer op dit artikel