nieuws

Vleeswarenfabrikanten luiden noodklok over duur varkensvlees

Industrienieuws 2520

De hoge varkensprijs gaat mogelijk grote gevolgen hebben voor de vleeswarenindustrie. De Europese vlees- en vleeswarenproducenten, verenigd in Clitravi, voorzien dat de prijs voor bacon, boterhamworst en ham flink omhoog gaat en dat varkensvlees als grondstof schaars zal worden.

Vleeswarenfabrikanten luiden noodklok over duur varkensvlees
Archief Vleesmagazine

Dat meldt het vakblad Pigbusiness.

Als gevolg van de scherpe stijging van de Chinese vraag naar varkensvlees door de sterk dalende lokale productie, in verband met Afrikaanse varkenspest, is de wereldwijde prijs van varkensvlees op dit moment 30 procent boven het niveau van begin januari 2019. In China vindt ongeveer de helft van de wereldproductie van varkensvlees plaats.

Varkensvlees wordt schaars

De Nederlandse vereniging van vleeswarenproducenten, VNV, luidt nu de noodklok. ‘Het lijkt erop dat speculanten vandaag al voorsorteren op de verdere ontwikkeling van de vraag uit China’, zegt woordvoerder Richard van der Kruijk van Clitravi in het vakblad. ‘Kennelijk worden grote hoeveelheden varkensvlees in heel Europa opgekocht en in koel- en vrieshuizen opgeslagen. De beschikbaarheid van vlees als grondstof voor de productie van vleeswaren komt daarmee onder grote druk’, aldus Van der Kruijk.

VNV deelt zorg

Voorzitter Jos Goebbels van de VNV deelt de zorg over de lange termijn effecten voor de gehele vleeswarenindustrie. Hij vreest dat de consument bij een te hoge prijs op zoek gaat naar (goedkopere) producten die minder duurzaam geproduceerd zijn of zelfs zal uitwijken naar andere minder gezonde alternatieven voor vleeswaren.

‘Dit zal effect hebben op onze gehele industrie; op de continuïteit van de vaak nog karakteristieke mkb-bedrijven en op de werkgelegenheid van de circa 4.000 werknemers in Nederland’, aldus Goebbels.

Dolk in de rug

Veel varkenshouders reageren boos en verontwaardigd op het feit dat vleeswarenfabrikanten de noodklok luiden over de gevolgen van de hoge varkensprijzen voor hun bedrijfstak. Voor veel varkenshouder voelt de ‘klaagzang’ van de vleeswarenindustrie als een dolk in de rug.

 

 

Reageer op dit artikel