nieuws

Eerste ‘slachtblikvrije varkens’ naar slachterij Westfort

Industrienieuws 1149

Eerste ‘slachtblikvrije varkens’ naar slachterij Westfort
Foto: KDV

Varkenshouder Dirk Dekker heeft vandaag zijn eerste ‘slachtblikvrije varkens’ afgeleverd bij slachterij Westfort in IJsselstein. De varkens zijn de eerste dieren binnen een pilot waar het traditionele slachtblik wordt vervangen door een RFID-oormerk. Een belangrijke stap die de varkenshouder een hoop tijd kan besparen en onnodige stress voorkomt bij het dier.

Het slachtblik is al sinds jaar en dag een verplicht en essentieel onderdeel van de identificatie en registratie van de dieren. Voor deze pilot heeft Westfort speciale toestemming aangevraagd bij het NVWA en LNV. In de pilot wordt de functie van het slachtblik overgenomen door een elektronisch oormerk met een RFID-chip erin. Binnen de KDV keten wordt steeds vaker gewerkt met dit RFID-oormerk die direct bij de geboorte wordt aangebracht bij de biggen. Dankzij deze RFID-chip is het complete paspoort van het varken altijd direct uit te lezen. Het traditionele slachtblik is hiermee overbodig geworden waardoor een tijdrovende ingreep komt te vervallen.

Stress verminderen

‘Het lekkerste vlees komt van gezonde, stressvrije dieren en wij doen er dan ook alles aan om de varkens zo ontspannen mogelijk af te leveren. Het slachtblik vormt hierbij een tijdrovende klus die ook nog eens onrust veroorzaakt bij de varkens. Bovendien geeft het nieuwe oormerk ons een schat aan informatie die we kunnen gebruiken om nog smakelijker varkensvlees te produceren’, aldus varkenshouder Dirk Dekker uit Nijkerk.

Pilot

De pilot met ‘slachtblikloze varkens’ zal tot eind 2019 duren en gefaseerd worden uitgerold naar 20 speciaal geselecteerde boeren bedrijven uit de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV).

Reageer op dit artikel