nieuws

Vion doet aanpassingen in aflevermodule Robuust

Industrienieuws 478

Vion heeft in oktober 2017 onder de merknaam Robusto een premium ham voor het topsegment van de Italiaanse markt voor gedroogde hammen geïntroduceerd. Na deze succesvolle introductie volgde in april 2018 de premium-ham ook voor hammendrogers in Spanje. De Robusto-ham is zo gewild dat op dit moment de vraag het aanbod overstijgt. Om het aanbod van zwaardere varkens met meer spekdikte te vergroten, doet Vion aanpassingen in de aflevermodule Robuust binnen het ketenconcept Good Farming Balance in Nederland.

Vion doet aanpassingen in aflevermodule Robuust
Robusto-ham van Vion.

Er is veel vraag van Italiaanse en Spaanse hammendrogers naar de premium Robusto-hammen van Vion. De Robusto-ham onderscheidt zich door zijn gewicht, kleur, vetbedekking, intramusculair vet, vorm en consistentie. De herkomst uit het ketenconcept Good Farming Balance dat Vion in maart 2017 introduceerde is ook een belangrijk voordeel. De kwaliteit wordt door de top van de drooghamindustrie als zeer hoog gepercipieerd.

Aanbod zwaardere en rijpere varkens

Binnen het Good Farming Balance-programma van Vion in Nederland kiezen varkenshouders voor een van de aflevermodules Basis, Breed of Robuust. Om aan de groeiende vraag naar Robusto-hammen te kunnen voldoen is er meer aanbod van zwaardere en rijpere varkens nodig. Dit maakt de hoogste kwaliteit (vette) hammen mogelijk. Om beter te kunnen sturen op meer aanbod van zwaardere en rijpere varkens worden er aanpassingen doorgevoerd in de aflevermodule Robuust binnen het ketenconcept Good Farming Balance.

Aanpassingen aflevermodule Robuust

Een van de aanpassingen heeft betrekking op de uitbetalingstabel van de aflevermodule Robuust. Varkenshouders zullen beter beloond gaan worden voor varkens vanaf een bepaalde spekdikte.

Daarnaast is er door Vion in samenwerking met Topigs Norsvin een specifieke groep beren geselecteerd die zal resulteren in een groter aanbod van zwaardere en rijpere varkens. Dit zorgt voor een groter aanbod van geschikte grondstoffen voor de Robusto-ham. De specifieke genetica behorend bij deze groep beren, dragen de naam TN Robusto. TN Robusto is exclusief ontwikkeld voor Vion.

Tot slot zijn er ook op het gebied van voer mogelijkheden. Vion gaat graag samen met de varkenshouder en voerleveranciers in gesprek om door middel van het voer de varkens te sturen op een hogere gemiddelde score wat betreft spek.

‘Door middel van deze aanpassingen is Vion in staat om het aanbod en de premium kwaliteit van de Robusto-hammen te kunnen waarborgen richting de Italiaanse en Spaanse hammendrogers en in te spelen op de groeiende vraag’, aldus John de Jonge, die vanaf 1 januari 2019 de positie van Chief Operating Officer (COO) binnen Vion Pork zal overnemen van Frans Stortelder. ‘Zowel varkenshouders als Vion halen voordeel uit de aanpassingen in de aflevermodule Robuust binnen Good Farming Balance.’

Reageer op dit artikel