nieuws

Vion opent grootste rundvleesbedrijf in Duitse Waldkraiburg

Industrienieuws 866

Na twee jaar bouwtijd opent Vion Food Group op 8 september officieel het grootste rundvleesbedrijf van het concern in Waldkraiburg. De capaciteit werd naar 5.000 dieren per week vergroot, inmiddels draait het bedrijf sinds enige weken op volle capaciteit.

Vion opent grootste rundvleesbedrijf in Duitse Waldkraiburg

Vion Food Group investeerde sinds 2016 meer dan 20 miljoen euro in verbouwing en uitbreiding in Waldkraiburg, dat daarmee een van de modernste bedrijven in heel Europa is. De Duitse Dierenbescherming heeft Vion Waldkraiburg met het dierbeschermingslabel ‘Für Mehr Tierschutz’ gecertificeerd. Daarmee heeft Vion de primeur bij rundvlees met het dierwelzijnslabel en heeft inmiddels talrijke agrariërs onder contract, die hun Simmentaler vlekvee volgens de bijzondere eisen van de dierenbescherming grootbrengen.

‘De vestigingsplaats Waldkraiburg ligt in het hart van de veeteelt van het beierse Simmentaler vlekvee, derhalve lag het voor de hand dat we bij de stijgende vraag naar hoogwaardig rundvlees, de capaciteit verhogen’, aldus Bernd Stange, Chief Operation Officer van de divisie Beef bij Vion. ‘Daarbij hebben we niet uitsluitend in kwantiteit maar ook in kwaliteit geïnvesteerd en de nieuwste aanbevelingen van de wereldwijd leidende wetenschapper Temple Grandin in dierwelzijn geïmplementeerd.’

Dierenwelzijn

Vanaf het begin werden de bevindingen van de Amerikaanse expert voor dierwelzijn in slachterijen in de planning opgenomen en zowel de hele stal als de verdoving naar haar aanbevelingen vorm gegeven. Na de levering komen de dieren nu in een wachtruimte met 280 plekken, waar ze kunnen uitrusten. Het opdrijven gebeurt door een gemeenschappelijke gang en een caroussel waarna de dieren zeer diervriendelijk in twee gangen naar de verdovingsbox gaan. Vion bewaakt dit hele gebied met levende dieren met cameras.

Maximale transporttijd van 4 uur

90 procent van alle in Waldkraiburg aangeleverde dieren behoren tot het ras Simmentaler vlekvee. 86 procent van alle runderen komen uit de regio, uit een straal van maximaal 200 kilometer. Dat betekent een transporttijd van maximaal vier uur, in de EU zijn rijtijden van maximaal 8 uur toegestaan. Grotendeels wordt het rundvlees uit Waldkraiburg wederom in Beieren en Zuid-Duitsland bij lokale slagers en in de regionale levensmiddel handel verkocht.

Export

Door de capaciteits uitbreiding kan Vion vanuit Waldkraiburg nog meer de gestegen Exportvraag bedienen. Het rundvlees van de Simmentaler wordt ook in de fijnproever landen Spanje, Italië en Frankrijk zeer gewaardeerd. Nieuwe markten voor beiers rundvlees ontstaan momenteel in Azië,vanuit Waldkraiburg worden echter ook markten in oost-Europa, Scandinavië en Noord-Amerika bediend.

Reageer op dit artikel