nieuws

Slachthuizen krijgen meer boetes voor verontreinigd vlees

Industrienieuws 417

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vindt dat slachthuizen meer aandacht moeten besteden aan het voorkomen van verontreiniging van vlees tijdens het slachtproces. De NVWA heeft deze oproep al eerder gedaan, maar het blijkt dat de situatie nog niet echt is verbeterd, aldus de NVWA naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

Slachthuizen krijgen meer boetes voor verontreinigd vlees
Archief Vleesmagazine

De brancheorganisatie voor de slachtindustrie COV noemt de stijging van het aantal poepboetes ‘een punt van zorg’. ‘Slachthuizen moeten hier harder aan gaan trekken’, zegt woordvoerder Dé van de Riet van de COV tegen RTL Nieuws. Maar hij benadrukt dat het aantal boetes in het perspectief van 17 miljoen correcte slachtingen per jaar gezien moet worden.

Verdubbeling aantal boetes

Tussen april 2017 en juni van dit jaar heeft de NVWA 49 boetes opgelegd vanwege mest op vlees bij de slachthuizen, waar runderen, paarden, varkens, schapen en geiten worden geslacht. Dat is ongeveer een verdubbeling in vergelijking met de jaren daarvoor. Toen werden er in een periode van ruim twee jaar tijd 39 boetes aan slachthuizen opgelegd.

Ervaring medewerkers

Mest komt op het vlees terecht tijdens het wegsnijden van de darmen. Dat komt omdat slachters vaak te weinig ervaring hebben, zeggen medewerkers van slachthuizen die RTL Nieuws heeft gesproken. Maar vooral de hoge bandsnelheid is een probleem.

De slachterijen wijzen de kritiek van de hand dat de slachters onvoldoende tijd hebben om de darmen bij een dier te verwijderen. De medewerkers in slachthuizen zijn allemaal goed getraind, stelt de COV, en als het misgaat, mogen ze de lopende band stilzetten om poep weg te snijden.

Vlees is wel veilig

Volgens de NVWA geven de boetes geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van Nederlands vlees. ‘Verontreiniging van karkassen (poep op vlees) is wel een bekend voedselveiligheidsrisico. Daarom heeft de NVWA eerder ook al aangegeven dat vooral grote slachthuizen hier meer aandacht aan moeten besteden.’

Reageer op dit artikel