nieuws

Cameratoezicht bij Beter Leven-slachthuizen

Industrienieuws 668

In slachthuizen met ‘Beter Leven-vlees’ moeten straks camera’s en microfoons hangen voor controle op afstand. Dit schrijft dagblad Trouw.

Cameratoezicht bij Beter Leven-slachthuizen
Archief Vleesmagazine

Slachthuizen die vlees produceren voor het ‘Beter Leven-keurmerk’ van de Dierenbescherming zijn met ingang van 1 januari 2020 verplicht slimme toezicht-camera’s te installeren met microfoon.

Op dit moment werken slechts enkele slachthuizen op vrijwillige basis mee, de opnames blijven eigendom van het bedrijf. Volgens de Dierenbescherming gaat die overgang naar elektronische controle niet snel genoeg. Daarom komt de organisatie met een verplichting die via het keurmerk wordt afgedwongen.

Het cameratoezicht geldt niet alleen voor varkensslachterijen, maar ook pluimvee-, rund- en kalfsvlees valt onder de verplichting. Om de privacy van personeel te beschermen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens ingestemd met de afspraak dat de beelden slechts vier weken mogen worden bewaard. In die periode kunnen inspecteurs van het keurmerk de handelwijze controleren. Daarna wordt het materiaal vernietigd.

Wantoestanden

Met de verplichting haalt de Dierenbescherming minister Schouten van landbouw in. Haar voorganger staatssecretaris Van Dam kondigde vorig jaar naar aanleiding van de wantoestanden in Belgische slachthuizen aan het cameratoezicht in Europees verband te regelen. Maar daarna is van dit initiatief niets meer vernomen. ‘Vandaar dat we nu ingrijpen’, aldus Bert van den Berg in Trouw, specialist veehouderij bij de Dierenbescherming. ‘Als de overheid het laat afweten, doen we het zelf.’

Boetes

De camera’s gaan vijf stappen in het slachtproces registreren: het afladen van de dieren in de stalruimte, de gang van de stal naar de bedwelmingsplaats, de bedwelming zelf, het ophangen én het verbloeden van de dieren. Bij nieuw- en verbouw van slachterijen moeten de camera’s er in 2020 hangen, voor bestaande slachthuizen geldt een overgangstijd van drie jaar.

Bron: Trouw

Reageer op dit artikel