nieuws

Vion sluit tijdelijk slachterij in Leeuwarden

Industrienieuws 4244

Vleesverwerker Vion Food schort per direct de activiteiten op van de onlangs geopende slachterij voor runderen in Leeuwarden. Volgens het bedrijf moeten er enkele technische aanpassingen worden gedaan. Ook de keuringsresultaten bij de slachterij roepen vragen op.

Vion sluit tijdelijk slachterij in Leeuwarden

Volgens Vion wordt in Nederland gemiddeld 1,8 procent van de karkassen bij slachterijen afgekeurd. Bij de slachterij in Leeuwarden is dit 5 procent. Vion heeft hierover contact gezocht met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die over de keuringen gaat, om dit verschil duidelijk te krijgen.

2500 runderen per week

Vion nam de voor een groot deel geautomatiseerde fabriek onlangs in gebruik. De bouw van de locatie, die tien maanden duurde, kostte de vleesverwerkers circa 20 miljoen euro. Het is de bedoeling dat op termijn ongeveer 2500 runderen per week geslacht worden in Leeuwarden. Dat aantal wordt, mede door de problemen, nu nog niet gehaald.

Vion neemt nieuwe slachterij in gebruik

Vion neemt nieuwe slachterij in gebruik

Tijdelijke sluiting

Vion mikt op heropening van de locatie in september. Wat de tijdelijke sluiting Vion uiteindelijk kost, kon een woordvoerster nog niet zeggen.

Waddenrund

De EU-gecertificeerde slachterij neemt voor Vion een belangrijke plaats in de bedrijfsstrategie in wat betreft duurzame en regionale vleesproductie. Ongeveer 500 veehouders doen mee aan het programma Waddenrund. De dieren moeten hierbij minimaal 120 dagen per jaar zes uur lang worden geweid en de boerderijen mogen maximaal 25 kilometer landinwaarts liggen vanaf de kust van de Waddenzee. Door de geringe afstand tot de slachterij van Vion kan een korte transportduur worden gewaarborgd en kunnen de hoogste dierenwelzijnsnormen worden nageleefd.

Naast het waddenrund is het bedrijf in Leeuwarden bedoeld voor het slachten van biologische runderen. Op deze wijze kan Vion inspelen op de toenemende vraag naar biologisch rundvlees.

In de tweede Industriespecial van Vleesmagazine, die 1 juni verschijnt, staat een interview met Maiko van der Meer, nieuwe Chief Commercial Officer (CCO) binnen Vion Pork. Nog geen abonnee? Vraag dan snel een voordeelabonnement aan.

Reageer op dit artikel