nieuws

Voorzitter COV: Vleessector zit in het verdomhoekje

Industrienieuws 1386

Jos Goebbels (voorzitter van COV) reageert afwijzend in een interview met VNO-NCW op de stelling: Minder vlees eten en meer planten eten: is dat niet een goede manier om het klimaat te redden? ‘Het is jammer dat veel mensen het liefst al het kwaad in de wereld toerekenen aan vlees.’

Voorzitter COV: Vleessector zit in het verdomhoekje
COV-voorzitter Jos Goebbels: ‘De Nederlandse vleessector heeft een toekomstvisie op basis waarvan het verder verduurzamen van de ketenproductie in de deelsectoren al geagendeerd is en opgepakt wordt. Archieffoto: COV

Minder vlees eten en meer planten eten: is dat niet een goede manier om het klimaat te redden?

Goebbels: ‘Dat klinkt heel simpel, maar dat is een misverstand. Veel gronden die gebruikt worden voor vee of veevoer, zijn bijvoorbeeld helemaal niet geschikt voor het produceren van andere gewassen. En rundvlees, dat als grote boosdoener geldt als het gaat om CO2-uitstoot, is in Nederland vooral een bijproduct van de zuivelindustrie. Onze varkens zijn al heel sterk circulair: die verwerken allerlei reststromen uit de levensmiddelenindustrie die voor mensen niet geschikt zijn. En we zijn, samen met de veevoerindustrie, continu aan het kijken of er nóg meer mogelijk is qua recycling.’

Heeft u het gevoel dat de vleessector in het verdomhoekje zit?

‘Het is blijkbaar makkelijk schoppen tegen ons. Ik heb het gevoel dat er onderhand meer politici zijn die tegen de vleessector zijn dan ervoor. Men papegaait veel na en niemand belt ons dan op om te vragen: klopt het? Mensen lijken er soms niet bij stil te staan dat van dieren nog heel veel meer dingen worden gemaakt dan alleen vlees. Echt alles wordt nuttig gebruikt. Denk alleen maar aan leer. En hoe denk je dat de landbouw ervoor zou staan, zonder de mest van dieren? Kijk, wij vinden ook dat mensen een uitgebalanceerd dieet moeten hebben. Daar passen plantaardige producten in, maar ook vlees als belangrijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Mensen moeten natuurlijk zelf hun eigen keuzes maken, maar wel graag gebaseerd op de feiten.’

Waar komt het beeld vandaan dat er van alles mis is in de vleessector?

‘Voor vlees moet je nu eenmaal een dier doodmaken. Dat was vroeger veel normaler, omdat je dat allemaal wel eens meemaakte. Kijk, een dier lijdt niet bij de gedachte dat-ie een keer dood gaat. Dat beseft het helemaal niet. En wij doen er vervolgens alles aan om het zo diervriendelijk mogelijk te slachten. Maar koeien en varkens hebben we nu eenmaal gedomesticeerd zodat we er wat aan hebben. Net zoals we huisdieren houden voor ons plezier. Dat een kat of een hond er ook niet om gevraagd heeft om de hele dag in een huis te zitten, daar maakt niemand zich druk over. Feit is dat we in Nederland een sector hebben die stukken duurzamer is dan in veel andere landen. Daarmee hebben we de mogelijkheid om een belangrijke rol te spelen in de wereld als het gaat om het op een goede manier voeden van de wereldbevolking. Erkenning daarvoor zou ook wel eens fijn zijn voor onze bedrijven.’

Lees hier het gehele interview met Jos Goebbels

Reageer op dit artikel