nieuws

‘Argentinië na einde exportquota vlees weer interessant’

Industrienieuws 1364

Een team van 16 studenten van de Universiteit van Amsterdam zet een groot consultancy-
onderzoek op in Argentinië. Het einde van de exportquota op vlees maakt dit Zuid-Amerikaanse land interessant en biedt bedrijven nieuwe mogelijkheden.

‘Argentinië na einde exportquota vlees weer interessant’
Het studententeam dat het onderzoek uitvoert, met Yorick Hendricx op de tweede rij rechts.

Student Yorick Hendricx legt uit. ‘Argentinië kan dankzij de huidige president weer meedraaien in de wereldeconomie. Dat biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven.’ Het team zoekt bedrijven of organisaties met een interessante opdracht. Het onderzoek start in april.

‘Als je aan Argentinië denkt, denk je aan een mooi stuk vlees en een goed glas wijn’, legt Yorick Hendricx, student aan de Universiteit van Amsterdam, uit. Samen met 15 andere studenten uit de richtingen economie en bedrijfskunde, allen gelieerd aan studievereniging Sefa, begint hij straks aan een groot consultancyonderzoek.

Ieder jaar richt de groep jonge onderzoekers zich op een land met een opkomende economie, dit jaar is gekozen voor Argentinië. Het team werkt in opdracht van bedrijven en organisaties met interesse in de Argentijnse of Zuid-Amerikaanse markt.

Marktonderzoek

Hendricx, penningmeester van het project, legt uit wat ze voor een bedrijf of organisatie kunnen betekenen. ‘Wij beantwoorden vraagstukken en bieden analytische oplossingen voor Nederlandse bedrijven in Argentinië. Wij kunnen informatie inwinnen, door bijvoorbeeld marktonderzoek te doen, maar denk ook aan concurrentieanalyse, partneridentificatie, investeringsanalyse en onderzoeken voor outsourcing. Ook zoeken wij antwoorden op im- en exportvraagstukken.’

Het team begint in april met de voorbereiding en doet de maand juli onderzoek in Argentinië. Begeleiding krijgen de studenten van consultants van de Boston Consultancy Group, professoren van de UvA en senior consultants van Deloitte. Dankzij fondsen en een eigen bijdrage geven de studenten aan het onderzoek beneden kostprijs te kunnen aanbieden. In 2016 voerden de studenten namens de haven van Rotterdam onderzoek uit in de haven van Buenos Aires, in 2017 waren ze in China.

Argentinië wil de supermarkt van de wereld zijn

Mauricio Macri is de president van Argentinië.

Argentinië is een gunstig land om in te investeren, meent Hendricx. ‘Sinds het aantreden van president Mauricio Macri zijn er veel mogelijkheden voor bedrijven ontstaan.’ Argentinië bevond zich voor 2015 in een economische recessie door de protectionistische strategie van Macri’s voorganger.

‘Macri besefte dat voor economische groei het buitenland nodig was. Hij verbeterde de handelsrelaties van Argentinië. Economisch gaat het goed.’

De agrarische sector is verreweg de grootste exportsector van Argentinië, naast vlees wordt ook veel maïs en soja geproduceerd. ‘Argentinië wil de supermarkt van de wereld worden.

Nu Macri de exportquota op vlees heeft afgeschaft, kan Argentinië weer een rol gaan spelen in de top van de vleesexporteurs.

In 2017 verwachtten ze 70.000 ton rundvlees te exporteren en voor 2018 is de verwachting maar liefst 350.000 ton. Wat export betreft staat rundvlees in Argentinië op de eerste plek, kip op de tweede en varkensvlees op een derde plek.

De verwachting is dat de varkensvleessector de grootste groei gaat doormaken.’
Nederland staat in Argentinië op een elfde plek als handelspartner. 2 procent van de totale Argentijnse export gaat naar Nederland.

‘Argentinië is interessant voor de Nederlandse markt. De top-3 van de slachters heeft er 10 procent van de totale markt in handen. Kleine spelers zijn verantwoordelijk voor 90 procent van de markt, dat biedt mogelijkheden.’

Het hoge Nederlandse kennisniveau van farmmanagement, vleesverwerking, informatiesystemen en mengvoederindustrie is juist weer interessant voor de Argentijnen.

Reageer op dit artikel