nieuws

Kalfsleverworst Aldi genomineerd voor Gouden Windei

Industrienieuws 3327

De kalfsleverworst van Aldi is één van de genomineerde producten voor het Gouden Windei, de prijs van Foodwatch voor het meest misleidende voedingsmiddel.

Kalfsleverworst Aldi genomineerd voor Gouden Windei
Foto: Aldi

‘Je ziet het je al voor je in de achterkamertjes van de Aldi: ‘Iemand een receptje voor kalfsleverworst?’ ‘Ja hoor! Beetje varkenslever, bindweefsel (collageen) van varkens, aroma’s en een berg suiker. Dat verdunnen we dan met wat water – lekker goedkoop – en voor het idee ook nog wat kalfsvlees.’ ‘Hé, de worst heeft nog niet echt een leverkleur. Dat zal onze klanten opvallen. Snel, een beetje bietenrood en tomatenpuree erin. Klaar!’ ‘En de kalfslever dan?’ ‘Ach, details!”, schrijft Foodwatch over het product, dat wel 38 procent varkenslever, 8 procent varkensvlees en 7 procent kalfsvlees bevat, maar géén kalfslever.

Zeven genomineerden

In totaal zijn zeven producten genomineerd. Naast Aldi Kalfsleverworst, zijn dat Jumbo Goudeerlijk boerenmaïs, AH Muesli vezelrijk, Lidl Volkoren scharreleierkoeken, Conimex Ketjap manis goud van Unilever, Innocent superjuice van Coca-Cola en Aldi Mama nature citroenconcentraat.

Product aanpassen

Genomineerden passen vaak hun product aan naar aanleiding van de nominatie voor het Gouden Windei. Zo haalde Plus haar pindakaas light boordevol suiker uit het schap, Aldi paste het etiket aan van haar truffelpasta met 0,0006 procent truffel en Albert Heijn halveerde grofweg de suikertoevoeging aan de cranberries.

‘Doorgeprikte marketingleugens’

‘Het hele jaar word je als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door handige marketeers van voedingsbedrijven. In de verkiezing om het Gouden Windei kan de consument zelf lachen om de doorgeprikte marketingleugens van de genomineerden’, meldt Sjoerd van de Wouw, campaigner bij Foodwatch.

Stemmen

Consumenten kunnen twee weken hun stem uitbrengen op de stempagina. Vorig jaar won het sapje van Healthy People Blauwe bosbes en framboos dat vooral uit appel- en druivensap bestaat. Het jaar ervoor wonnen de cranberries van Albert Heijn die bestonden uit twee derde suiker en een derde besjes.

Reageer op dit artikel