nieuws

Vion introduceert nieuwe vraaggestuurde aanpak varkenshouderij

Industrienieuws 75

Vion Pork, onderdeel van Vion Food Group, introduceert Good Farming Balance. Met deze nieuwe vraaggestuurde aanpak speelt de onderneming in op de kansen in internationale afzetmarkten voor varkensvlees. Vion ziet hierin een nieuw perspectief voor Nederlandse varkenshouders.

Vion introduceert nieuwe vraaggestuurde aanpak varkenshouderij
Archief Vleesmagazine

De onderneming signaleert op de wereldmarkt interessante deelmarkten voor varkensvlees van een specifieke kwaliteit. Het gaat daarbij om traditionele markten binnen de EU; maar ook de sterk groeiende afzet naar landen buiten de EU biedt kansen. Voorbeelden zijn Aziatische landen zoals Zuid-Korea en Japan. ‘Het beter afstemmen van onze productie op de behoeften van deze deelmarkten biedt nieuw perspectief; zowel voor de onderneming Vion als voor de Nederlandse varkenshouderij’, aldus Frans Stortelder, COO van Vion Pork.

Nieuwe aflevermodules

Om beter aan de specifieke vraag van een aantal internationale marktsegmenten te kunnen voldoen, is een bredere spreiding in varkens wenselijk. Daarom introduceert Vion drie nieuwe aflevermodules. Naast de module ‘basis’, is er de module ‘breed’ (meer spreiding in gewicht en spekdikte, mogelijkheid om varkens uit een stal in één keer af te leveren) en de module ‘robuust’ (varkens met meer spekdikte). Per module zijn er specifieke eisen aan onder andere aflevergewicht en spekdikte.
Varkenshouders kunnen kiezen voor de module die het beste aansluit op hun bedrijfsvoering.

Nieuwe prijssystemen

Frans Stortelder. Foto: Vion

Tegelijk met Good Farming Balance, introduceert Vion een aantal nieuwe prijssystemen. Naast de huidige weeknotering, worden twee nieuwe methoden voor de inkoop van varkens aan varkenshouders aangeboden. Naast de Vion-weekprijs, komen de Vion-prijsindexgarantie (PIG) en de Vion-langetermijnprijs (LTP). Met het Vion-prijsindexgarantie-systeem wordt een gemiddelde prijs gegarandeerd, die gebaseerd is op een mandje van representatieve internationale noteringen. Het doel van de Vion-langetermijnprijs is om de varkenshouder meer zekerheid te bieden bij zijn bedrijfsvoering op lange termijn. De varkenshouder kan kiezen voor de prijssystematiek (of de combinatie) die het beste bij hem past. Stortelder: ‘De varkenshouder krijgt veel meer keuze. Zowel de leveranciers als Vion kunnen zo hun risico’s beter afdekken.’

Good Farming

Good Farming Balance maakt deel uit van de Good Farming-aanpak van Vion Pork. Daartoe behoren ook de concepten Good Farming Organic (biologisch varkensvlees) en Good Farming Star (Eén Ster Beter Leven). Stortelder: ‘Good Farming Balance biedt de varkenshouders, voor wie we ook een trusted partner willen zijn, meer flexibiliteit en tegelijkertijd zekerheid. Zij krijgen bijvoorbeeld meer mogelijkheden om hun marge te verbeteren en risico’s te beheersen.’

Reageer op dit artikel