nieuws

Grootschalige vleesfraude in Brazilië

Industrienieuws 196

In Brazilië is er in grote getalen gesjoemeld met vlees. Dat meldt de NOS afgelopen vrijdag op haar website. Vleesverwerkers zouden op grote school inspecteurs van het ministerie van Landbouw hebben omgekocht om partijen bedorven vlees goed te keuren en door te verkopen. Vlees is een belangrijke bron van export in Brazilië. Het is nog onbekend of er ook bedorven vlees naar Nederland is geëxporteerd.

Grootschalige vleesfraude in Brazilië

Betrokken vleesverwerkers in Brazilië zijn JBS en BRF. Hier zijn medewerkers en directeuren van gearresteerd na invallen van de politie bij Operatie het vlees is zwak. NOS weet te melden dat er in een geval bij een partij Braziliaans exportvlees in een Italiaanse haven salmonella geconstateerd. Het slachthuis waar het vlees vandaan kwam werd niet gesloten, maar bleef open. De verantwoordelijke inspecteurs waren omgekocht. Directeuren van het slachthuis zouden blijkens afgeluisterde telefoongesprekken van plan zijn geweest om in het vervolg de betreffende Italiaanse haven te mijden en het vlees via Rotterdam de EU binnen te loodsen.

Het is momenteel nog onduidelijk of er bedorven vlees uit Brazilië op de Europese markt is terecht gekomen.

Dutch Meat Importers Association

De Dutch Meat Importers Association (DMIA) veroordeelt alle vormen van fraude en heeft voedselveiligheid hoog in het vaandel staan. DMIA: ‘De productie van vlees voor de Europese markt staat onder strenge controle uitgevoerd door de EU gecertificeerde veterinaire dienst. Aan de EU grens wordt het vlees aan een controle onderworpen alvorens het op de EU markt wordt toegelaten.’

Reageer op dit artikel