nieuws

COV: ‘Misstanden slachterij niet aan orde in Nederland’

Industrienieuws 65

‘In Nederland is dit soort wantoestanden niet aan de orde’, dat stelt de COV in een reactie op de ernstige misstanden in de omgang met varkens op een slachtlocatie in het Belgische Tielt, waarvan de Centrale Organisatie voor de Vleessector ‘met afschuw heeft kennisgenomen’ en die het ‘ten zeerste veroordeelt’.

COV: ‘Misstanden slachterij niet aan orde in Nederland’
Foto: COV

‘De Nederlandse slachtsector heeft jarenlange ervaring met ketenkwaliteitssystemen, zoals IKB en ook HACCP’, aldus de COV. ‘De bedrijfstak werkt verder vanuit kwaliteitsprogramma’s, zoals het succesvolle Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming en met het programma ‘Varken van Morgen’ waarmee diverse maatschappelijke wensen worden ingevuld. Nederlandse slachtlocaties werken met speciale welfare-officers voor het zorgvuldig en rustig omgaan met de varkens.’

Uitstekende rapportcijfers

De organisatie wijst er verder op dat Nederlandse slachterijen onder een permanent aanwezig toezicht van de NVWA staan. ‘Dat intensieve toezicht heeft recentelijk geleid tot een rapportage met monitoringsresultaten over de afgelopen drie jaar’, vervolgt de COV. ‘In dat kader hebben de Nederlandse roodvleesslachterijen uitstekende rapportcijfers gekregen over hun bedrijfsvoering, waarbij is inbegrepen de zorgvuldige omgang met de dieren voorafgaand aan de slacht, zoals dat ook mag worden verwacht.’

Reageer op dit artikel