nieuws

Zorgen over negeren regels slacht pluimvee

Industrienieuws 47

Bij de slacht van pluimvee gaat nog te veel niet goed. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat geconstateerd bij slachterijen. ‘Aandachtspunten zijn het uitladen, het kantelen van kratten en de waterbadbedwelming’, aldus de autoriteit. Het omgaan met de kratten met de dieren gaat nog weleens te ruw en het bedwelmen van de dieren in een bad onder stroom lukt niet altijd.

Zorgen over negeren regels slacht pluimvee
Archief Vleesmagazine

Wel treft de organisatie minder verontreiniging aan op kippenvlees. ‘Bij meer dan 90 procent van de steekproeven werd het afgelopen jaar geen enkele verontreiniging aangetroffen op het kippenvlees dat de koeling in gaat. Eerder was dit bij 74 procent het geval.’

Toch laten ook het reinigen en ontsmetten van vervoersmiddelen, het schoon houden van bedrijfsruimten en apparatuur en de persoonlijke hygiëne van het personeel te wensen over. ‘Je kunt dan denken aan iets simpels als handen wassen’, aldus een woordvoerder. Bedrijven moeten daar dus beter op toezien.

Reageer op dit artikel