nieuws

Hilckman hoeft Nijmegen geen €2 miljoen te betalen

Industrienieuws 147

Slachterij Hilckman hoeft geen €2 miljoen te betalen aan de gemeente Nijmegen in het langlopende conflict over een door de gemeente aan het bedrijf betaalde som van €21 miljoen. Het failliete Hilckman heeft volgens de voorzieningenrechter voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het overheidsgeld niet is weggesluisd, maar gebruikt is voor exploitatiedoeleinden. Dat meldt het FD.

Hilckman hoeft Nijmegen geen €2 miljoen te betalen
Foto: archief Vleesmagazine

Het slachthuis moet wel stoppen met het rondpompen van geld en binnen drie dagen duidelijk maken welke rekeningen het bedrijf allemaal heeft, zodat de gemeente eventueel een beslag kan leggen in afwachting van een bodemprocedure.

Marktomstandigheden

De gemeente betaalde de €21 miljoen aan Hilckman voor verplaatsing van de slachterij-activiteiten. Een half jaar na de ontvangst van het geld besloot Hilckmann om de bedrijfsvoering te staken en af te zien van verplaatsing. De marktomstandigheden waren slecht en de onderneming was al enige tijd verliesgevend. De gemeente wilde vervolgens achterhalen wat er met de €21 miljoen was gebeurd. Volgens Hilckmann zijn de middelen gebruikt voor de lopende exploitatie, tot aan de sluiting van het bedrijf. Hilckmann werd vorig jaar door de rechter gedwongen aan te tonen hoe een bedrag van €11 miljoen voor de lopende exploitatie was gebruikt, zodat uitgesloten kan worden dat het geld een andere bestemming heeft gekregen en nog ergens op een rekening staat.

Dwangsommen

Volgens de gemeente heeft het bedrijf niet aan die eis voldaan en eiste daarom voor ruim €2 miljoen dwangsommen. Hilckmann op zijn beurt vorderde een verbod om dwangsommen te innen. De voorzieningenrechter oordeelt nu dat de onderneming met documenten, verstrekt aan de gemeente, voldoende globaal heeft aangetoond dat de som van €11 miljoen voor exploitatie is aangewend. Uit de stukken blijkt dat dat het gehele bedrag op de betaalrekening van Slachthuis Nijmegen is gestort en dat vanaf die rekening telkens ingekochte varkens en runderen zijn betaald, evenals salarissen en overige crediteuren.

Reageer op dit artikel