nieuws

Hilckmann schort gedwongen transitievergoeding medewerkers op

Industrienieuws 49

Slachthuis Nijmegen en Vleeshandel Hilckmann hebben de uitbetaling van transitievergoedingen voor de ontslagen medewerkers tegen hun zin ‘on hold’ gezet. Zij voelen zich daartoe gedwongen door een passage in het recente vonnis in kort geding over de opheffing van de privébeslagen van de bestuurders.

Hilckmann schort gedwongen transitievergoeding medewerkers op
Foto: archief Vleesmagazine

In de betreffende passage stelt de rechter dat het pas in de bodemprocedure duidelijk zal worden of beide bedrijven al dan niet de gemeentelijke aankoopsom voor de opstallen mochten aanwenden voor het beëindigen van de bedrijfsactiviteiten. Onder die liquidatieactiviteiten valt tevens het uitbetalen van transitievergoedingen aan medewerkers die door de gedwongen bedrijfssluiting getroffen zijn.

Formulering van vonnis

De directie van de bedrijven is niet blij met de betreffende formulering in het vonnis, omdat daarmee de mogelijkheid wordt gecreëerd dat de betalingen aan voormalige medewerkers dus achteraf als onrechtmatig zouden kunnen worden beschouwd.

Dominique Hilckmann: ‘Wij vinden dat onze mensen recht hebben op een transitievergoeding en daar hebben wij ons vanaf het begin hard voor gemaakt. Door de opstelling van de advocaat van de gemeente bevinden we ons nu echter in een juridisch mijnenveld waarin we geen stap meer kunnen zetten zonder dat dit achteraf mogelijk negatieve consequenties heeft.’

Overleg met FNV

De bedrijven hebben de gemeente Nijmegen inmiddels gevraagd of wat haar betreft de transitievergoedingen betaald kunnen worden. Volgens Hilckmann heeft de gemeente via haar advocaat laten weten hiertoe geen noodzaak te zien en geeft dus geen gehoor aan het verzoek om te kunnen uitkeren. Daarom zijn de bedrijven sinds vorige week in overleg met vakbond FNV en pogen zij, al dan niet gezamenlijk, alsnog goedkeuring van de gemeente in deze te krijgen.

Een alternatief volgens Hilckmann zou een nieuwe uitspraak van de rechter zijn, waaruit blijkt dat Vleeshandel Hilckmann en Slachthuis Nijmegen mogen betalen zonder achteraf de rekening van een onrechtmatige bestuursdaad gepresenteerd te krijgen. Een dergelijk vonnis zou ook door een individuele medewerker zelf kunnen worden gevraagd in kort geding. Als de rechter de claim toewijst zullen de bedrijven, zolang het hiervoor voor gereserveerde geld beschikbaar is en de gemeente daarop geen beslag heeft gelegd, ook tot betaling overgaan.

‘On hold’

In afwachting van de uitkomst van de gesprekken met het FNV schorten de bedrijven de betaling van de transitievergoedingen tegen hun zin op. ‘De gemeente heeft concrete toezeggingen gedaan dat medewerkers niet extra de dupe mochten worden van de affaire en dat zij de transitievergoeding niet in de weg zou staan. Dat is ook altijd door de gemeente naar het FNV zo gecommuniceerd. Vandaar het overleg met de vakbond nu, om de zaak zo snel mogelijk vlot te trekken’, aldus Dominique Hilckmann.

Vorige week en deze week zijn de vier medewerkers die nu voor de transitievergoeding in aanmerking zouden zijn gekomen persoonlijk door de directie van de bedrijven geïnformeerd over de situatie. De overige medewerkers die nog in de periode tot en met september voor een transitievergoeding in aanmerking komen zijn gisterenavond geïnformeerd.

Reageer op dit artikel