nieuws

‘Dierenleed Europese kwartelindustrie onthuld’

Industrienieuws 22

Volgens de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World schuilt achter kwartelvlees- en eieren ernstig dierenleed. Dinsdag (7 juni) presenteerde de organisatie haar undercoveronderzoek naar de Europese kwartelindustrie.

‘Dierenleed Europese kwartelindustrie onthuld’

‘Kwartels staan in overvolle schuren of krappe, kale kooien, hebben vaak verwondingen aan huid en poten, en geen enkele ruimte voor natuurlijk gedrag. Van de kwartels die voor hun eieren worden gehouden, leeft 90% in kale legbatterijkooien, die sinds 2012 voor kippen verboden zijn. De dieren hebben vaak minder dan een bierviltje aan ruimte’, aldus de dierenbeschermingsorganisatie.

Kwartelkooien

CIWF roept daarom de Europese Commissie op de kwartelkooien te verbieden. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: ‘Kwartelvlees en –eieren worden vaak gepromoot als een natuurlijk product en delicatesse. Het is waanzin dat deze praktijken in Europa nog zijn toegestaan.’

Horeca

In Nederland is er, voor zover bekend, geen kwartelindustrie. Wel worden kwartelvlees en –eieren volop in de horeca geserveerd. ‘Er bestaan alternatieve kwartelboerderijen in Europa waar de dieren meer ruimte hebben en naar buiten kunnen, maar deze vormen een kleine minderheid. Er bestaat geen keurmerk in Nederland voor kwartelproducten met hoger dierenwelzijn’, meldt de organisatie.

Organisatie

Compassion in World Farming is een internationale dierenbeschermingsorganisatie die sinds 1967 opkomt voor het welzijn van landbouwdieren. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijke, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

Reageer op dit artikel