nieuws

Exportrecord van varkensvlees in 2015

Industrienieuws 13

Nederland heeft nog nooit zoveel varkensvlees uitgevoerd als vorig jaar. Door de lage prijzen in de vleessector liep de waarde van deze export echter wel terug, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Exportrecord van varkensvlees in 2015
Archief Vleesmagazine

Er ging in totaal 944 miljoen kilo vlees het land uit, 6 procent meer dan in 2014. Maar de waarde zakte daarbij met 4 procent tot ruim 1,7 miljard euro.

Vooral in Azië weet Nederland de laatste tijd meer varkensvlees te slijten. De export naar de regio is de afgelopen twee jaar in volume zelfs ruimschoots verdubbeld. De exportprijs van het varkensvlees naar Azië lag vorig jaar wel 15 procent lager dan twee jaar geleden. Ook andere EU-landen exporteerden meer naar Azië.

Rusland is daarentegen volledig weggevallen als markt. In de eerste maanden van 2014 brak in de Baltische staten varkenspest uit. Dit was voor de Russische overheid aanleiding voor het instellen van invoerbeperkingen voor varkensvlees afkomstig uit de Europese Unie. Die boycot is nog steeds van kracht.

Het meeste Nederlandse varkensvlees gaat nog altijd naar Italië. Andere grote afnemers zijn Duitsland en Griekenland. Vlees uit Nederland is volgens het statistiekbureau erg gewild in de Zuid-Europese keuken.

Naast varkensvlees exporteert ons land ook levende varkens. De uitvoer hiervan is sinds het recordjaar 2013 flink gekrompen, aldus het CBS. Vorig jaar lag de export ruim een derde lager dan toen. Bijna 70 procent van de Nederlandse levende varkens gaat naar Duitsland. België is goed voor ruim 7 procent.

Reageer op dit artikel