nieuws

Jumbo wil staking slagerij Beilen voorkomen

Industrienieuws

Jumbo stapt naar de rechter om te voorkomen dat het personeel bij de centrale slagerij in Beilen vrijdag gaat staken. De supermarktketen noemt de inzet van het stakingsmiddel ‘disproportioneel’.

Jumbo wil staking slagerij Beilen voorkomen
Archief Vleesmagazine

De supermarktketen wil derhalve dat de rechter in kort geding een streep zet door de door vakorganisatie FNV aangekondigde actie. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers in januari kondigde Jumbo aan dat er geen toekomst was voor de centrale slagerij in Beilen. Verkoop van de locatie werd toen de voornaamste optie genoemd.

Niet realistisch en voorbarig
FNV eist van Jumbo dat het besluit om te verkopen wordt teruggedraaid of dat Jumbo een werkgelegenheidsgarantie van vijf jaar geeft voor het personeel. Jumbo noemt die eis niet realistisch en bovendien voorbarig. Het supermarktbedrijf is nog bezig het verkoopproces voor te bereiden en er is nog geen koper in beeld. De onderneming stelt wel dat werkgelegenheid en zorg belangrijke uitgangspunten zijn bij de verkoop van de centrale slagerij.

Meerdere eigenaren
Jumbo wil de slagerij verkopen omdat deze niet meer past bij de manier van werken van het bedrijf. Het is voor de onderneming gunstiger om deze diensten in te kopen via derden. Het bedrijf in Beilen is de afgelopen jaren al vaker van eigenaar gewisseld. Zo’n tien jaar geleden verkocht Laurus de locatie aan de Hendrix Meat Group (HMG) van Vion.

Via Super de Boer bij Jumbo
In 2012 moest het toenmalige supermarktconcern de locatie verplicht weer terugkopen omdat het afnamecontract met HMG werd verbroken. Niet veel later werd Super de Boer overgenomen door Jumbo en ging de slagerij mee naar de nieuwe eigenaar. De staking in Beilen is niet de enige actie van FNV bij Jumbo deze week. Ook bij logistieke centra wordt actie gevoerd.

Reageer op dit artikel