nieuws

Groei Ierse voedingsmiddelenexport zet verder door

Industrienieuws

De Ierse voedingsmiddelenexport is in 2015 met 3 procent gegroeid en komt daarmee uit op een recordhoogte van € 10,8 miljard euro, zo blijkt uit de cijfers die de Irish Food Board 18 januari bekendmaakte. De voedingsmiddelenexport groeit voor het zesde opeenvolgende jaar. In de productgroep rundvlees is een kleine daling te zien van 1 procent.

Groei Ierse voedingsmiddelenexport zet verder door
Archief Vleesmagazine

Gunstige valutaontwikkelingen, betere prijzen voor rundvlees, vis en dranken zorgden voor de groei.De export naar Nederland – de vierde exportmarkt voor de Ierse voedingsmiddelensector – steeg met 14 procent. De belangrijkste productgroepen hierbij zijn zuivel (+36 procent), rundvlees (-1 procent) en bewerkte voedingsmiddelen (+5 procent).

Turbulent jaar

Aidan Cotter, CEO van Bord Bia, de Irish Food Board benadrukt in zijn toelichting dat de door de Ierse voedingsmiddelenexporteurs gerealiseerde recordgroei plaatsvond in een turbulent jaar. Vorig jaar daalden de wereldvoedselprijzen met gemiddeld 19 procent, viel de EU-export naar Rusland weg en verzwakte het consumentenvertrouwen in de Eurozone. De groei, met een waarde van € 355 miljoen, is daardoor des te opmerkelijker. Voor 2016 verwacht Cotter dat de groei in de agri-foodsector zich doorzet, al zorgt de wereldwijde prijsdruk in de zuivelsector voor een uitdaging.

De best presterende productcategorieën in 2015 waren dranken (+10%), rundvlees (+6%), vis, schaal- en schelpdieren (+4%). Ierse whiskey liet binnen het drankensegment maar liefst een exportstijging van 18 procent zien. De zuivelexport – met een exportwaarde van € 3,2 miljard veruit de grootste productcategorie – groeide ondanks het moeilijke handelsklimaat met 4 procent.

Reageer op dit artikel