nieuws

Streep door grote Deense vleesfusie

Industrienieuws

De geplande fusie tussen de Deense vleesgigant Danish Crown en zijn kleinere lokale concurrent Tican is door de kartelautoriteiten in Denemarken verboden. De markt zou te veel verstoord raken als de transactie plaats zou vinden. De fusie werd in februari van dit jaar aangekondigd en leidde tot een maandenlang onderzoek naar de effecten.

Streep door grote Deense vleesfusie
Archief Vleesmagazine

Beide bedrijven zijn grotendeels eigendom van boeren en zijn samen goed voor de slacht van 24 miljoen varkens ter wereld. Het zou geen gelijkwaardige fusie zijn, Danish Crown is in omzet ongeveer tien keer zo groot als Tican. Laatstgenoemde levert onder meer bacon voor de Britse markt en ingrediënten voor gemaksproducten aan Kirty’s. Asda en Sainsbury’s zijn klanten van het bedrijf.

Tönnies

Danish Crown is in heel Europa actief. Volgens Danish Crown is er advies ingewonnen over maatregelen die genomen konden worden om de fusie alsnog te laten doorgaan, maar kon het bedrijf niet voldoen aan de eisen van de kartelwaakhond. Duitse media speculeren er inmiddels over dat het Duitste Tönnies nu in de markt zou zijn voor een overname van Tican.

Reageer op dit artikel