nieuws

Landbouwexport van vlees en zuivel gedaald

Industrienieuws

De landbouwexport van Nederland is voor het eerst sinds jaren gedaald en staat onder druk. In de eerste vier maanden van dit jaar lag de waarde 2,7 procent lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

Landbouwexport van vlees en zuivel gedaald
Archief Vleesmagazine

De daling komt vooral door de Russische boycot, meldt het CBS. De landbouwexport vanuit Nederland naar Rusland daalde met bijna 40 procent. Met name de exportwaarde van zuivel, vee en vlees is gedaald. Bij vlees en vee is de daling 4,5 procent in vergelijking met de eerste periode in 2014 en bij zuivel gaat het om een vermindering van 8,5 procent.

Bloemen en planten

Met de export van bloemen en planten gaat het ook minder goed. De eerste vier maanden van 2015 werd in het buitenland voor €108 miljoen euro minder verkocht. Dat is een daling van 2,8 procent als je het met vorig jaar vergelijkt. De export van groenten en fruit daalde met 2,5 procent. Naast de Russische boycot speelt ook mee dat de prijzen van verschillende landbouwproducten (zoals melk en kaas) momenteel beduidend lager liggen dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel