nieuws

Vion dringt verlies terug

Industrienieuws

Vion Food heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van €21 miljoen. Dat maakte het vleesverwerkingsbedrijf, in zijn soort één van de grootste in Europa, woensdag 17 juni bekend. De onderneming was in 2013 nog goed voor een nettowinst van €516 miljoen, maar dat was puur te danken aan de eenmalige opbrengst van €781 miljoen uit de verkoop van onderdelen.

Vion dringt verlies terug
Archief Vleesmagazine

Zonder die bate leed Vion een nettoverlies van €265 miljoen. De omzet daalde van €7 miljard naar €5 miljard, vooral als gevolg van de verkoop van de ingrediëntendivisie aan het Amerikaanse Darling.

Moeilijke periode

Vion heeft een moeilijke periode achter de rug, met financiële tegenslagen door overnames die verkeerd uitpakten en schandalen rond de vleesverwerking. De onderneming zegt die periode te hebben afgesloten en wijst erop dat de nieuwe ingeslagen weg al vruchten afwerpt. ‘Het verlies is fors teruggelopen en het operationele resultaat uit voortgezette activiteiten verbeterde van €22 miljoen positief naar €58 miljoen positief’, zegt een woordvoerder.

Verbetering

Na de verkoop van de ingrediëntendivisie en andere onderdelen concentreert Vion zich op de de productie van vlees in Nederland en Duitsland voor de internationale markt. Het bedrijf verwacht dit jaar een verdere verbetering van het operationele resultaat. Of dat ook betekent dat Vion straks onder de streep weer winst boekt, valt nog niet te zeggen, aldus de woordvoerder.

Vion is eigendom van NCB Ontwikkeling, de participatiemaatschappij van de coöperatie Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).

Reageer op dit artikel