nieuws

‘Verhoging btw dolksteek in rug ondernemers’

Industrienieuws

MKB-Nederland is verbijsterd over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften. “Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar” zegt voorzitter Michaël van Straalen woensdag.

‘Verhoging btw dolksteek in rug ondernemers’

Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. De sectoren die nu onder het lage tarief vallen zijn volgens hem arbeidsintensief. Het gaat om kappers, schoen- en fietsenmakers, de recreatiesector, tuinbouw (sierteelt), dagbladen en boeken en de schilders- en stukadoorsbranche.

Banenverlies

Brancheorganisatie Gastvrij Nederland heeft eerder al becijferd dat een btw-verhoging alleen al in de sectoren toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd op korte termijn tot een verlies van 55.000 banen zal leiden. In de bloemenbranche, blijkt uit onderzoek, betekent de maatregel dat de consument een kwart minder zal uitgeven. Dat kost een derde van de medewerkers in deze branche hun baan, aldus MKB-Nederland.

Verpest

“Ik begrijp bovendien niet waarom het kabinet de aangekondigde lastenverlichting nu weer verpest met een maatregel als de btw-verhoging”, zegt Van Straalen. “Dat is volstrekt contraproductief. Het zou juist deze binnenlandse sectoren die het de afgelopen crisisjaren zo zwaar hebben gehad moeten steunen, nu het eindelijk weer wat beter gaat met de economie. Maar nu trekt het kabinet het kleed onder hen vandaan.”

Reageer op dit artikel