nieuws

Insectenbroodbeleg Bug ‘A’ Spread wint Bachelor’s Award 2015

Industrienieuws

Studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool sleepten dit jaar de studentenprijs voor innovatieve voeding van het Voedingscentrum in de wacht. Volgens de jury is hun spread met meelwormenpoeder een duurzaam alternatief voor vleesbeleg.

Insectenbroodbeleg Bug ‘A’ Spread wint Bachelor’s Award 2015
Voedingscentrum

Tijdens hun pitch in Corpus Experience lieten de zes studenten van de Haagse school zien dat de Nederlander verrassend genoeg best open staat voor een hapje insect. Hun idee BUG’A’SPREAD is een duurzaam geproduceerd smeersel van pompoen, citroensap, basilicum, Oosterse specerijen en dus zo’n 13 procent meelwormen. Een uniek idee bovendien: er blijken nog geen broodspreads op de markt met insecten. Het product bevat 122 calorieën per 100 gram en valt daarmee in de voorkeurscategorie voor broodbeleg. Een slim alternatief voor hartig beleg, dat vaak erg calorierijk is en niet zo duurzaam.

Op naar het supermarktschap?

Uitbundig blij ontvangen Susanne Drienhuizen, Martina de Haan, Evelien van der Heiden, Anita Hellemons, Floor Hendriks en Maartje Hommeles hun
prijs. Allemaal doen ze de avondopleiding en dit is het twaalfde project dat ze samen hebben ontwikkeld. Hebben ze al lijntjes uitgegooid naar de industrie. “Nee, dat nog niet”, vertellen ze, maar de website is geclaimd!”

Creatieve oplossingen

Ook dit jaar deden studenten van bijna alle foodgerelateerde opleidingen in Nederland mee. Zij stuurden in totaal dertig inzendingen in. De zeven beste mochten hun powerpitch houden tijdens een mini-symposium in Corpus Experience in Oegstgeest. Andere inzendingen waren bijvoorbeeld Meat green, een burger van 50 procent vlees en 50 procent groente voor de vleesminderende consument en de Dutchie Dosa, een gevuld Indiaas platbrood vol vezels, groente, wat een prima lunchproduct zou zijn in bijvoorbeeld de sportkantine.

Gezond gemakkelijk maken

Als foodprofessionals producten maken die gezond en duurzaam zijn, kunnen consumenten gemakkelijk een verantwoorde keuze maken. Het Voedingscentrum wil (toekomstige) foodprofessionals hierover laten nadenken en organiseerde daarom dit jaar voor de elfde keer de Voedingscentrum Bachelor’s Award voor foodgerelateerde HBO- en WO-opleidingen. De inzendingen worden beoordeeld door een jury met vertegenwoordigers van de levensmiddelenindustrie, de retail, de Consumentenbond, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Economische Zaken en het Voedingscentrum.

Reageer op dit artikel