nieuws

NVWA maakt flinke verbeterslag in 2014

Industrienieuws

De NVWA heeft in 2014 een flinke verbeterslag gemaakt. Dat schrijft inspecteur-generaal Harry Paul in het jaarverslag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

NVWA maakt flinke verbeterslag in 2014
Afbeelding: NVWA

De NVWA is toezichthouder, maar ook andere betrokkenen hebben een belangrijke rol bij het verhogen van de naleving. Paul: ‘Het besef dat we een gedeelde verantwoordelijkheid hebben, is nog niet altijd vanzelfsprekend. Toch geldt dat we naleving alleen verhogen als de directe omgeving, klanten, leveranciers en andere betrokkenen hun morele kompas volgen en invloed aanwenden om het verschil te maken.’

Beter toezicht

In 2014 is flinke vooruitgang geboekt in het toezicht op de vleesketen. Voor de roodvleesketen zijn nieuwe, verkorte inspectielijsten ontwikkeld. Daarmee richten de inspecteurs de focus op de meest risicovolle aspecten van het slachtproces. In 2014 zijn ruim 230 inspecteurs op deze nieuwe manier gaan werken. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Zo nam bezoedeling – ofwel vervuiling door bijvoorbeeld mest en haren – tijdens de slacht van zowel varkens als runderen fors af sinds de start van het programma.

Openbaarmaking bij lunchrooms

Een ander belangrijk thema is de openbaarmaking van inspectieresultaten. Door het publiceren van inspectiegegevens biedt de NVWA consumenten een mogelijkheid om te kiezen. Deze vorm van openbaarmaking geeft inzicht in het werk van de NVWA en stimuleert ondernemers om de regels na te leven. In 2014 startte de NVWA met het openbaar maken van inspectieresultaten van lunchrooms. Met de Horeca inspectiekaart app kunnen consumenten zien welke lunchrooms in de buurt positief scoren op onder andere hygiëne. De Horeca-inspectiekaart is 60.000 keer bekeken via de website. 100.000 mensen hebben de app gedownload.

Vogelgriep

Andere onderwerpen in het jaarverslag zijn onder meer de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep, de veiligheid van e-sigaretten, fraude met paardenvlees, de aanpak van dierverwaarlozing, illegale handel in dieren en gewasbeschermingsmiddelen en de aanpak van illegale visserij.

Reageer op dit artikel