nieuws

Biologische varkenshouderij in Denemarken groeit

Industrienieuws

De biologische varkenshouderij in Denemarken groeit. In 2014 steeg de verkoop van biologisch vlees in het Scandinavische land met 21 procent door een toenemende vraag. Dat meldt vakblad Boerderij.

Biologische varkenshouderij in Denemarken groeit
Archief: Vleesmagazine

Biologische varkenshouders in Denemarken krijgen een aanvullende vergoeding per kilo. Het bedrag dat zijn bovenop de standaard prijs ontvangen, wordt elke week opnieuw berekend. ‘Dit is een unieke situatie’, citeert Boerderij directeur Henrik Biilmann van Friland A/S, verwerker van biologisch vlees, uit een interview met Globalmeatnews. ‘Dit heeft zich nog niet eerder voorgedaan. De hoge prijs wordt veroorzaakt door het te kort aan biologisch vlees op de Europese markt.’

Rendabel

De verwachting is dat meer varkensbedrijven overschakelen op biologische productie. Reden voor die aanname zijn dat de vraag toeneemt en de prijs daardoor hoog blijft. ‘Het is nu rendabel om biologische varkens te houden’, zegt voorzitter Randi Vinfeldt van de Deense biologische-varkensvakbond in hetzelfde artikel. ‘Varkenshouders kunnen nu de kost verdienen met de biologische productie. Dat is een aangename verandering, het is wel eens anders geweest de afgelopen jaren.’

Financiële tegemoetkoming

De vakbond voorspelt dat de biologische varkenshouderij in het Scandinavische groeit van 110.000 slachtvarkens in 2014 naar 200.000 dieren in 2020. Friland A/S biedt gangbare veehouders een financiële tegemoetkoming, wanneer deze overschakelen naar biologische productie.

Reageer op dit artikel