nieuws

Pluimveevleesproductie EU niet concurrerend

Industrienieuws

De Europese pluimveevleessector is steeds minder goed in staat te concurreren met de productie van pluimveevlees in landen elders in de wereld. De EU loopt het risico overspoeld te worden met goedkoop geproduceerd pluimveevlees uit andere delen in de wereld als de importheffingen voor dit vlees verder worden verlaagd. Die conclusies trekt het landbouweconomisch instituut LEI Wageningen UR uit een studie naar de productiekosten in verschillende landen.

Pluimveevleesproductie EU niet concurrerend
Een pluimveeslachterij in Thailand. Foto: ANP

Tot nog toe weet de EU de importen van pluimveevlees te reguleren via importheffingen. Volgens het LEI is het nu al zo dat sommige landen hun product op de Europese markt goedkoper kunnen aanbieden dan de Europese producenten, ondanks de huidige importheffingen. Als de importheffingen 50 procent omlaag gaan, kunnen Brazilië, Argentinië, Oekraïne en Thailand hun product goedkoper aanbieden dan de Europese producenten.

Verschil groter

Vergeleken met de situatie in 2011 is het verschil in aanbiedingsprijs van de niet EU-landen en de lidstaten van de Europese Unie alleen maar groter geworden. Dit is onder meer een gevolg van de hogere voerkosten die hier gelden onder meer door wisselkoerseffecten. Ook het niet kunnen gebruiken van goedkopere transgene voedergrondstoffen en het verbod op diermeel werken kostprijsverhogend.

Negen EU-landen

Het LEI heeft de productiekosten voor kuikenvlees onderzocht in negen EU-landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Polen en Hongarije. Het instituut vergeleek de productiekosten met die van de Verenigde Staten, Thailand, Brazilië, Argentinië, Rusland en Oekraïne. Voor de EU-landen varieerden de productiekosten van €1,56 tot €1,83 per kilo karkasgewicht. Het gemiddelde bedroeg €1,73 per kilo. De extra kosten bij de productie van het vlees als gevolg van aanvullende Europese wetgeving becijfert het LEI op 4,8 cent per kilo levend gewicht. De onderzochte landen buiten de EU komen op veel lagere productiekosten uit: gemiddeld op een niveau van 71 procent van het Europese niveau.

Dierenwelzijn

Buiten Europa is er nauwelijks belangstelling voor maatregelen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Ook diermeel – in Europa verboden in het rantsoen voor vleeskuikens – is buiten de EU geen issue.

Importquota

In 2012 importeerde de EU 104.000 ton kipfilet. In 2007 zijn importquota ingesteld en sinds die tijd is de import niet verder gestegen. Voor gezouten kipfilet uit Brazilië en Thailand geldt een quotum met een importheffing van 15,4 procent.

Reageer op dit artikel