nieuws

NVV en Danske Svineproducenter protesteren tegen Duitse’ discriminatie

Industrienieuws

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de Deense zusterorganisatie Danske Svineproducenter (LDS) hebben bij Europees mededingingscommissaris Marianne Vestager een klacht ingediend over uitsluiting van deelname aan het Duitse welzijnsprogramma Initiative Tierwohl. Dit staat alleen open voor varkenshouders uit Duitsland zelf.

NVV en Danske Svineproducenter protesteren tegen Duitse’ discriminatie

Buitenlandse boeren mogen voorlopig niet meedoen aan Initiative Tierwohlen daar zijn NVV en LDS het niet mee eens. De NVV en de Deense collega’s spreken van discriminatie en menen dat dit niet strookt met de Europese mededingingsregels. In een brief aan Vestager vragen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en haar Deense collega Hans Aarestrup om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat ook Nederlandse en Deense varkenshouders kunnen instappen bij Initiative Tierwohl.

Bundeskartellamt

Eerder al blijken Jansen en Aarestrup te hebben geprotesteerd bij de Duitse kartelwaakhond, het Bundeskartellamt, maar deze wees de klacht af, hoewel deze instantie erbij aantekende dat het programma op termijn wel ook voor buitenlandse varkenshouders moet worden opengesteld. Dat althans constateert de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN. Deze belangenbehartiger verwondert zich over de stappen van NVV en LDS. De toeslagen op de vleesprijs voor deelname aan het welzijsprogramma worden gefinancierd door een aantal grote Duitse retailers en dus gaat het volgens de ISN om een ‘Duitse dierenwelzijnspot’, waar alleen Duitse varkenshouders aanspraak op kunnen maken: ‘NVV en LDS leiden de aandacht af van het feit dat er in hun landen ‘geen soortgelijke programma’s zijn, respectievelijk dat eerste aanzetten daartoe zo goed als mislukt zijn.’

Eigen welzijnsprogramma’s

De ISN vindt daarom dat de Nederlandse en Deense varkenshouders eerst maar wat meer werk moeten steken in de ontwikkeling van eigen welzijnsprogramma’s voordat ze vergeefs aan de bel gaan proberen te trekken in Bonn en Brussel.

Reageer op dit artikel