nieuws

Wisselende reacties op idee coöperatie Vion

Industrienieuws

Varkenshouders reageren wisselend van positief tot ronduit sceptisch op het idee van een coöperatie Vion. Vorige week meldde Boerderij Vandaag dat Vion-eigenaar ZLTO vorig jaar deze mogelijkheid onder de loep heeft genomen.

Wisselende reacties op idee coöperatie Vion

‘Terug van weggeweest’, reageert varkenshouder en Vion-leverancier Toon van Genugten tegenover Boerderij Vandaag op het idee. Voor hem is het niet de voor de hand liggende route om Vion gezonder te maken. Van Genugten zegt veel meer te zien in een participatie van een sterk buitenlands bedrijf in Vion. ‘Ik denk dan aan een sterk bedrijf uit bijvoorbeeld China dat zelf vlees afneemt en het product op de juiste wijze weet te waarderen. Je ziet toch dat in Nederland niet de bereidheid is om een goede prijs te betalen voor het vlees.’ Van Genugten zegt verder ook voorstander te zijn van een versterking van de verticale keten met meer binding van de varkenshouder aan de afnemende slachterij.

Niet op voorhand afwijzend

NVV-bestuurder Theo Duteweerd geeft een reactie op persoonlijke titel: ‘Ik heb hierover nog niet met de collega-bestuurders gesproken.’ Duteweerd zegt niet op voorhand afwijzend te staan tegenover het idee van een coöperatie. ‘Ik heb zelf ervaring met Westfleisch dat een stevige coöperatieve structuur heeft waarbij varkenshouders via hun leveringen een aandeel opbouwen in het bedrijf. Dat kan goed werken.’ Hij wijst verder op Danisch Crown dat zeker in het verleden ook door zijn coöperatieve structuur successen boekte. ‘Ik snap dat de meeste varkenshouders weinig animo hebben om op dit moment te investeren in een coöperatie Vion, maar het is denk ik wel goed om na te denken over het idee. De tijd is voorbij dat varkenshouders het allemaal individueel op kunnen lossen. Bovendien kan Vion er ook zelf voordeel van hebben als er weer varkenshouders deelnemen aan het bestuur van het bedrijf.’

Andersom

Ook Dick van der Vegt in Dalfsen, beoogd voorzitter van de Good Farming Star-leveranciersvereniging in oprichting, reageert op persoonlijke titel. ‘Ik zie er ook niet veel in. De gemiddelde varkenshouder is druk bezig om zijn eigen bedrijf staande te houden.’ Hij wijst erop dat coöperaties ooit zijn ontstaan om als groep producenten zelf de verwerking en afzet van producten ter hand te nemen. De weg die Vion nu wil bewandelen, is in wezen net andersom. Dat werkt niet.’ Van der Vegt zegt er vertrouwen in te hebben dat er partijen zullen komen die in Vion willen investeren. ‘Er is niemand die er belang bij heeft om Vion te laten omvallen.’

Reageer op dit artikel