nieuws

€950.000 voor wegens vogelgriep geruimde bedrijven

Industrienieuws

Aan de acht in verband met de uitbraken van vogelgriep geruimde eenden- en kippenbedrijven is in totaal ongeveer €950.000 uitbetaald uit het Diergezondheidsfonds. In totaal zijn ongeveer 345.000 kippen en eenden geruimd. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

€950.000 voor wegens vogelgriep geruimde bedrijven

Behalve voor de geruimde bedrijven is het Diergezondheidsfonds ook opengesteld voor broederijen en vermeerderaars. De betrokken bedrijven hebben voor de kerst hun vergoeding gehad.

Vervolgschade

De vergoeding heeft alleen betrekking op de waarde van de geruimde dieren. Er is geen vergoeding voor de vervolgschade, die komt voor rekening van de betrokken bedrijven zelf.

November

In verband met de uitbraken van vogelgriep (H5N8) in Hekendorp, Kamperveen, Ter Aar en Zoeterwoude zijn in november acht bedrijven geruimd met in totaal 22.500 vleeseenden en 322.500 kippen. Vier bedrijven werden geruimd vanwege een besmetting, vier zijn preventief geruimd. Eén van de preventief geruimde bedrijven bleek naderhand besmet te zijn met het virus.

Regime

Vorige week woensdag, woensdag 31 december 2014, zijn de laatste beschermings- en toezichtsgebieden in Zoeterwoude vrijgegeven. Sindsdien geldt in heel Nederland hetzelfde regime.

Relatief beperkt

Het beroep op het Diergezondheidsfonds is relatief beperkt gebleven waardoor het ministerie zelf niet extra in de buidel hoeft te tasten voor de vergoedingen aan de bedrijven. Het ministerie draait wel op voor een deel van de extra kosten die gemaakt zijn bij de bestrijding van de uitbraken.

Reageer op dit artikel