nieuws

Reistijd slachtvee max 8 uur

Industrienieuws

Dieren die binnen Europa naar een slachterij worden vervoerd zouden niet langer dan 8 uur onderweg hoeven te zijn. Nu is de de maximaal toegestane reistijd in de EU 24 uur. Nederland, Duitsland en Denemarken pleiten voor zo’n drastische verkorting van de toegestane transporttijd.

Reistijd slachtvee max 8 uur
Foto: Henk Riswick.

Deze landen roepen de Europese Commissie op meer te doen om het welzijn van dieren te verbeteren. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken organiseerde daarover een bijeenkomst met haar Duitse en Deense collega’s.

De drie landen willen ook dat jonge kalveren pas op transport gaan als ze zeker twee weken oud zijn en niet zoals nu al met tien dagen. In de eerste veertien dagen zijn kalveren helemaal afhankelijk van melk, waardoor tijdens transport voeden en drinken lastig is. Dijksma en haar collega’s pleiten ook voor meer ruimte voor de dieren tijdens hun transport.

Rondeelstallen

De drie landen kijken ook naar andere verbeteringen in het dierenwelzijn. Zo is gesproken over de rondeelstallen. Dat zijn stallen waar kippen hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De stallen kennen ruimtes om te scharrelen en ruimtes waar de kip een ‘stofbad’ kan nemen. In tegenstelling tot de reguliere pluimveehouderijen hoeven de snavels van kippen in rondeelstallen niet gekapt te worden en kunnen de kippen naar buiten wanneer ze dat willen.

Reageer op dit artikel