nieuws

Extra corridor naar Plukon in Blokker

Industrienieuws

Om de slachtcapaciteit te vergroten, is zondag 30 november een derde slachterij in West-Nederland aangewezen voor de slacht van vleeskuikens uit het zuiden van het land. Het gaat om slachterij Plukon in het Noord-Hollandse Blokker. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Extra corridor naar Plukon in Blokker

Onder voorwaarden mogen op maandag, dinsdag en woensdag bij Plukon in Blokker vleeskuikens worden geslacht uit regio C (Zuidoost-Nederland). Blokker ligt in regio A. De slachterij is bereikbaar via een zogeheten corridor.

Drie slachterijen

Het aantal slachterijen in regio A waar pluimvee uit regio C mag worden geslacht, is nu drie. Eerder al werden slachterijen Clazing in Zevenhuizen en Van Miert in Breukelen aangewezen. Hier mag van maandag tot en met vrijdag pluimvee uit regio C worden geslacht.

België

De uitbreiding is onder meer nodig omdat de export naar België niet op gang komt, verklaart de staatssecretaris.

De inspectiedienst NVWA houdt samen met politie, Douane en Koninklijke Marechaussee toezicht op de naleving van de vogelgriepmaatregelen. In haar brief meldt Dijksma dat onder andere proces-verbaal is opgemaakt wegens overtreding van de regels in verband met compartimentering, het bezoekersverbod en doorvoer via Nederland naar andere landen.

Schadeloosstelling

De staatssecretaris meldt verder dat wordt begonnen met de uitbetaling van de schadeloosstelling voor geruimde dieren aan de getroffen pluimveehouders.

Reageer op dit artikel