nieuws

Nepluvi wil zo snel mogelijk versoepeling vogelgriepmaatregelen

Industrienieuws

De pluimveevleessector dringt er bij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken op aan dat de huidige compartimenteringsmaatregelen voor de pluimveesector snel worden versoepeld.

Nepluvi wil zo snel mogelijk versoepeling vogelgriepmaatregelen
Jan Odink, voorzitter van de Nepluvi, de organisatie van de pluimveeslachterijen.

Om de staatssecretaris tegemoet te komen heeft de Nepluvi voorgesteld als alternatief om de dieren voor het slachten te bemonsteren en snelle PCR-tests uit te laten voeren, waarmee aangetoond kan worden of er virus aanwezig is. ‘Zo kun je garantie bieden dat er geen virus is en ook dat de bedrijven vrij zijn’, zei Jan Odink, voorzitter van de Nepluvi, de organisatie van de pluimveeslachterijen, tijdens de bestuursvergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Kort geding

De Nepluvi overweegt zelfs een kort geding om versoepeling van de maatregelen af te dwingen. Er loopt nog onderzoek op eendenbedrijven, maar de verwachting is dat ook daar geen virus wordt aangetroffen. Odink: ‘De situatie is onder controle. Er is geen versleping van het virus geweest en we hebben de monitoring wel zo goed voor elkaar dat, als er iets is, we er vrijwel meteen bovenop zitten. Virus kan altijd uit de lucht vallen, maar daar helpen deze maatregelen ook niets aan.’

Water aan de lippen

Volgens Odink staat het water bij een aantal slachterijen tot aan de lippen. In deze periode van het jaar worden de afzetcontracten voor het komende jaar afgesloten. Door de huidige maatregelen kunnen slachterijen niet aan hun verplichtingen voldoen en zijn afnemers wantrouwend. De export van vlees naar derde landen ligt drie maanden stil. Slachterijen raken zo voor langere tijd afzet kwijt. Doordat vleeskuikenbedrijven geen nieuwe dieren mogen aanvoeren, is er over enkele weken een gat inde productie te verwachten.

Niet begrepen

Het Nederlandse beleid wordt in het buitenland niet begrepen, zo stelt de Nepluvi-voorzitter. België wil niets uit Nederland hebben en ook in Polen hebben ze de indruk dat hier heel veel aan de hand is en nemen ze het zekere voor het onzekere. Het wreekt zich dat het ministerie nog geen in het Engels gestelde verklaring van de maatregelen ter beschikking heeft gepubliceerd. ‘Daar hebben wij vorige week al op aangedrongen. Tot nu toe heeft het ministerie daar niets mee gedaan, ondanks toezeggingen.’

Afweging

Voorzitter Eric Hubers van LTO/NOP is ook van mening dat de compartimenteringsmaatregelen kunnen worden versoepeld. Of een kort geding om zo’n versoepeling af te dwingen, verstandig is, betwijfelt hij echter. ‘Als er niets wordt gevonden bij de eendenbedrijven, vinden wij dat er zo snel mogelijk een afweging moet worden gemaakt en wat ons betreft kunnen de maatregelen dan worden versoepeld. Het is een kwestie van afwegen. Veterinair is het misschien verstandig om de maatregelen nog een tijd in stand te houden. Het gaat wel ten koste van de sector en heel veel geld. Het LEI heeft de schade op €13 miljoen per week becijferd. Je moet een afweging maken wat verstandig is en er zit een omslagpunt in.’

Geen goed woord

Voorzitter Gert-Jan Oplaat van de NVP heeft geen goed woord over voor het beleid van de staatssecretaris. ‘Ze is meer bezig met haar politieke zekerheid en positie dan met de veterinaire zekerheid.’ Wat de NVP-voorzitter betreft moeten de maatregelen zo snel mogelijk worden afgebouwd.

Reageer op dit artikel