nieuws

Duitse varkensprijs gaat fors omlaag

Industrienieuws

De Duitse varkenshoudersorganisatie Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch verlaagt haar varkensprijs deze week met 4 cent naar €1,36 per kilo. Dat is €0,36 minder dan een jaar geleden. De prijzen van de Duitse slachterijen Tönnies en Vion waren nog niet bekend.

Duitse varkensprijs gaat fors omlaag

De forse prijsdaling is heel ongebruikelijk in november. Normaal is dat de slachtmaand bij uitstek, waarin de varkensprijs goed zou moeten zijn. Dat is dit jaar niet het geval. Slachterijen in Denemarken, Duitsland en Nederland verwerken wel volop vleesvarkens, maar de opbrengst van varkensvlees daalt. Het vleesvarkensaanbod is nog groter dan de vraag.

Afzet

Het grote probleem voor de slachterijen is de afzet van hun varkensvlees. Rusland zit sinds eind januari op slot voor varkensvlees uit Europa. Daardoor daalde de Europese varkensvleesuitvoer in de eerste negen maanden met 7,2 procent naar 2,12 miljoen ton ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de Franse export naar landen buiten Europa daalde (min 9,2 procent) naar 74.200 ton. Denemarken wist de schade nog enigszins te beperken met een daling van 4,2 procent naar 377.000 ton in de eerste acht maanden.

Goede maand

December is ook geen goede maand voor de varkensprijs. De meeste Europese vleesbedrijven gaan minder slachten over ruim drie weken. In de kerstweek zullen zij nauwelijks open zijn, omdat de kerstdagen op donderdag en vrijdag vallen. Consumenten eten in december ook nog minder varkensvlees dan gebruikelijk, omdat zij meer zoetigheid kopen. ‘De varkensprijs gaat dan nog verder dalen’, stelt voorzitter Cees Oostrom van Vee & Logistiek Nederland. Varkenshouders verliezen zo’n €20 per afgeleverd dier.

Reageer op dit artikel