nieuws

PvdD wil Nederlands fairtradekeurmerk voor vlees

Industrienieuws

De Partij voor de Dieren (PvdD) pleit voor de invoer van een Nederlands fairtradekeurmerk voor landbouwproducten als vlees. Daarnaast wil de partij dit zogenoemde ‘eerlijkeprijsbewijs’ instellen voor zuivel, eieren, groente en fruit.

PvdD wil Nederlands fairtradekeurmerk voor vlees
De Partij voor de Dieren wil het Nederlandse fairtradekeurmerk invoeren voor vlees, zuivel, eieren, groente en fruit.Foto: Boerderij

Met de komst van een fairtradekeurmerk zou de tussenhandel moeten kunnen aantonen dat de boer een bedrag betaald krijgt dat kostprijsdekkend is, inclusief de kosten die zijn verbonden aan het voldoen aan maatschappelijke eisen op het gebied van dierenwelzijn, gezondheid, natuur en milieu.

Begrotingsbehandelingen

De partij zal dit onderwerp morgen (dinsdag 28 oktober) te berde brengen tijdens de begrotingsbehandelingen. Met het bewijs zouden handelaren, supermarkten en andere winkeliers moeten kunnen aantonen dat de prijs die zij voor een product hebben betaald de kosten van de boer dekt. ‘In de prijs die de boer voor zijn product krijgt, dienen de daadwerkelijk gemaakte kosten gedekt te zijn’, zo stelt Marianne Thieme, fractievoorzitter van de PvdD. ‘Supermarkten en andere afnemers dienen dit te kunnen aantonen, om zo de kwaliteit van het voedsel, dierenwelzijn en de bescherming van natuur en milieu te kunnen waarborgen.’

Reageer op dit artikel