nieuws

Nieuwe opleiding ‘MVO in Food

Industrienieuws

HAS Hogeschool en N&S Quality Consultants hebben samen de opleiding ‘MVO in Food’ ontwikkeld. Deze nieuwe bedrijfsopleiding op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is gemaakt voor kwaliteitsmanagers in de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuwe opleiding ‘MVO in Food

De cursus start in januari 2015 en nieuwe cursisten kunnen zich nu inschrijven. ‘MVO in Food’ is een basiscursus voor kwaliteitsmanagers die kennis willen maken met MVO en het doel hebben er praktisch mee aan de slag te gaan. De cursus richt zich voornamelijk op het midden- en kleinbedrijf (MKB).

“Kwaliteitsmanagers in het MKB krijgen steeds vaker MVO in hun takenpakket”, stelt cursusleider Diana de Rooij van HAS Hogeschool. “Hun functie is heel erg in ontwikkeling en richt zich naast de controle op productkwaliteit en het onderhouden van een kwaliteitssysteem ook op het stimuleren van samenwerkingsverbanden met verschillende interne én externe belanghebbenden. Het in contact zijn met je stakeholders is een van de belangrijke onderdelen van MVO, naast bijvoorbeeld ook het verantwoord inkopen van grondstoffen, duurzaam produceren, gezonde voeding en voedselveiligheid. Tijdens andere cursussen die zowel HAS Hogeschool als N&S geven, kwam steeds vaker de roep om een cursus die kwaliteitsmanagers laat kennismaken met MVO en ze begeleidt in het zetten van de eerste stappen op dit gebied.”

Inhoud

Binnen de cursus leren de cursisten MVO-systemen kennen, kijken ze met een duurzaamheidsbril op naar de processen in hun eigen bedrijf én die van medecursisten. Ook leren ze denken op een manier waar de hele keten bij betrokken wordt. “We noemen dit eco-logisch denken”, zegt Peter Rombouts, cursusleider namens N&S Quality Consultants BV. Volgens hem gaat het over de vraag: op welke schaal kan en wil je samen verantwoordelijkheid dragen voor de wereld om je heen? En hoe die je dat dan? Het toverwoord in de opleiding is dan ook ‘praktisch’. “MVO-systemen zitten ingewikkeld in elkaar en we willen de cursisten handvaten bieden om zo ’n systeem praktisch toepasbaar te maken.” Eén van de systemen die aan de orde komt is de ISO 26.000, een internationale richtlijn voor MVO. De Rooij: “Deze is erg uitgebreid en we willen cursisten laten ontdekken wat ze in hun eigen bedrijf wel en wat niet kunnen toepassen”.

Reageer op dit artikel