nieuws

Vleeskalversector wil verplichte deelname aan SKV

Industrienieuws

De door staatssecretaris Sharon Dijksma voorgestelde €70 miljoen als compensatie voor dalende toeslagen bij invoering van het nieuwe GLB kan voldoende zijn voor de vleeskalversector.

Vleeskalversector wil verplichte deelname aan SKV

Maar dan moet ze wel de SKV algemeen verbindend verklaren en ook op andere vlakken beleidsruimte bieden.

Dat stelde scheidend voorzitter Ger Koopmans van de LTO vakgroep vleeskalveren tijdens een debat over het nieuwe GLB tijdens de door Boerderij georganiseerde Vleesvee Vakdag.

De SKV is nu een PVV-regeling waaraan nagenoeg alle blankvlees- en rosékalverhouders deelnemen. Door afschaffing van het productschap vervalt de gezamenlijke financiering via heffingen op geslachte dieren. Het gevaar is dan volgens Koopmans levensgroot dat een groeiend deel van de kalvermesters zich aan toezicht onttrekken als ze daarvoor ook nog stevige rekeningen krijgen voorgeschoteld. “Geheid dat er dan schandalen komen rond hormoongebruik die afstralen op de hele sector. Als het kabinet de SKV dus niet verplicht invoert, hebben we over vijftien jaar vier crisissen gehad en hebben de vleeskalverhouders daardoor individueel enorm veel financiële pijn geleden”, aldus Koopmans. “Feitelijk lijkt de overheid de verantwoordelijkheid voor een niet sluitend systeem te nemen. Ik moet aan de linkerkant van de Kamer, en dat is niet mijn gewoonte, steun vinden anders gaat het fout.”

De hoeveelheid beschikbaar gesteld geld –”alhoewel nooit genoeg”- is dus niet het grootste probleem dat Koopmans heeft met de voorstellen die Dijksma afgelopen vrijdag publiceerde. “Ik kreeg er tranen van in mijn ogen”, aldus de voorman. Hij ziet een forse verslechtering van de concurrentiepositie opdoemen. “Denemarken, België, Italië en Frankrijk doen het allemaal veel beter, houden hogere toeslagen in stand. Het level playing field verdwijnt daardoor, dat holt de sector uit. We moeten wat doen. Ten eerste moet er financiële compensatie komen, poen! Ten tweede snappen we dat we met de structuur van de sector stappen moeten zetten naar aanleiding van onder andere recent verschenen artikelen. Daarover gaan we op korte termijn in gesprek met de achterban. En er moet beleidsruimte zijn, onder andere dus die verplichte SKV.  Maar ook moet we als sector importrestricties kunnen opleggen om het risico van ziekteinsleep te verminderen. Het sectorbelang is groter dan de potentiële winstkans voor een individuele ondernemer die risicovolle buitenlandse kalveren oplegt voor vijf tientjes. Daar ligt een taak voor ons als vakgroep om dat te regelen.”

Daarvoor heeft hij naar eigen zeggen slechts tot 3 juli de tijd. Dan gaat de Kamer namelijk met reces. De Nederlandse invulling van het GLB moet 15 augustus in Brussel ingediend zijn.

Reageer op dit artikel